Головне меню
Головна Підручники Прокуратура Прокурорський нагляд в Україні 1.3. Система курсу "Прокурорський нагляд в Україні"

1.3. Система курсу "Прокурорський нагляд в Україні"

Прокуратура - Прокурорський нагляд в Україні
122

1.3. Система курсу "Прокурорський нагляд в Україні"

За змістом і структурою курс "Прокурорський нагляд в Україні" поділяється на Загальну й Особливу частини. У Загальній частині розглядаються завдання проку­рорського нагляду, система органів прокуратури, їх повноваження, а також правові засади, принципи організації та діяльності органів прокуратури, функції прокуратури. Поряд із цим визначаються поняття і характеристика системи органів прокуратури, її організаційна структура. У Загальній частині значна увага приділяється кадрам органів прокуратури, а також організації роботи в органах прокуратури.

Зміст Особливої частини курсу відбиває особливості здійснення прокурорського нагляду в окремих напрямках діяльності. Це стосується нагляду за додержанням і застосуванням законів; нагляду за додержанням законів органами, які проводять оперативно-розшукову діяль­ність, дізнання та досудове слідство; нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах, а також при застосуванні інших заходів примусового характеру, пов'язаних з обмеженням особистої свободи громадян; підтримання державного обвинувачення в суді; представництва інтересів громадянина або держави в суді у випадках, визначених законом, координації діяльності щодо боротьбі зі злочинністю. Закінчується Особлива частина навчального курсу розглядом питань, пов'язаних із попередженням правопорушень органами прокуратури.

Прокурорський нагляд в Україні як навчальна дисципліна тісно взаємодіє з іншими юридичними дисциплінами, такими як кримінологія, кримінально-процесуальне, цивільно-процесуальне, господарсько-про­цесуальне, кримінально-виконавче та конституційне право. Наприклад, у конституційному праві прокуратура розглядається як один із конституційних інститутів і як невід'ємна складова механізму правового захисту Конституції України. Прокурори відп

овідно до чинного процесуального законодавства України беруть участь у кримінальному, цивільному та господарському судочинстві, і їх статус і порядок участі у відповідних процесах визначається в кримінально-процесуальному, господарсько-процесуальному та цивільно-процесуальному праві.

Навчальна дисципліна "Прокурорський нагляд в Україні" взаємодіє також з іншими галузями права та юридичними дисциплінами.

 

< Попередня   Наступна >