Головне меню
Головна Підручники Міжнародне приватне право Міжнародне приватне право // В.М. Гайворонський §3. Держава як суб’єкт міжнародного приватного права // 3.1. Держава як суб’єкт майнових відносин

§3. Держава як суб’єкт міжнародного приватного права // 3.1. Держава як суб’єкт майнових відносин

Міжнародне приватне право - Міжнародне приватне право // В.М. Гайворонський
129

§3. Держава як суб’єкт міжнародного приватного права

3.1. Держава як суб’єкт майнових відносин

Міжнародне співробітництво різноманітне за формами, сферами здійснення, реалізується різними суб’єктами, серед яких важливе місце займають і держави. Причому держава, виступає не тільки як суб’єкт міждержавних відносин публічно – правового характеру, які регулюються міжнародним правом, а і як суб’єкт цивілістичних відносин майнового та немайнового характеру, які підпадають під дію міжнародного приватного права.

Держава може виступати в зовнішній сфері у різноманітних категоріях відносин. По-перше, в якості її партнерів можуть бути інші держави та міжнародні організації (держава може укладати міжнародні угоди про надання та отримання позик, уступати території, здійснювати співробітництво в конкретних сферах, укладати військові та політичні союзи та ін.). По-друге, держава може вступати в різноманітні майнові відносини з іноземними юридичними та фізичними особами (наприклад, придбання земельних ділянок для розміщення посольських та консульських місій, надання в концесію ділянок надр для розробки корисних копалин, передача в оренду будівель та споруд, придбання та продаж майна, надання позик і видача гарантій, та інше).

Крім того, держава може виступати в цивільному обороті в якості спадкоємця відумерлого майна (ст. 1277 Цивільного кодексу України) або спадкоємця за заповітом (ст.1235 ЦК України). Різним є становище держави і в міжнародних організаціях (міжнародні міжурядові (міждержавні) організації та міжнародні неурядові організації).

Існує декілька поглядів на державу як суб’єкт міжнародного приватного права. Одні вважають державу особливим суб’єктом права, оскільки немає такого наддержавного органу, який би наділив її правами юридичної особи, і завдяки су

веренітету вона виступає у відносинах, які регулюються нормами як міжнародного публічного права, так і приватного. Інші додержуються точки зору, що держава "розпадається" на дві особи. При цьому вважається, що держава діє не в якості двох осіб "казни" (фіска) – суб’єкта влади і "купця" – суб’єкта цивільних правовідносин, а в якості суверена.

Концепція участі держави в цивільно–правових відносинах знайшла своє відображення як в законодавстві СРСР – ст.25 Основ цивільного законодавства Союзу РСР і республік 1991 року, так і незалежної України – ст.ст. 167 – 169 ЦК України.

 

< Попередня   Наступна >