Головне меню
Головна Підручники Правознавство Правознавство: Навчальний посібник §8. Державно-правові підстави здобуття Україною незалежності

§8. Державно-правові підстави здобуття Україною незалежності

Правознавство - Правознавство: Навчальний посібник
144

§8. Державно-правові підстави здобуття Україною незалежності

У період „перебудови” у союзних республіках в складі СРСР виник і зростав рух за незалежність. Восени 1989 р. в Україні було офіційно створено Народний рух України за перебудову, керівництво якого фактично взяло курс на вихід УРСР зі складу Союзу.

У березні 1990 р. пройшли чергові вибори до Верховної Ради УРСР на багатопартійній основі, при наявності багатьох претендентів на один депутатський мандат. У складі новообраної Верховної Ради утворилася опозиція – „Народна рада” із 125 депутатів, які й повели боротьбу за здобуття реальної незалежності, що вилилося на першому етапі в ухвалення 16 липня 1990 р. Декларації про державний суверенітет, яка дала підстави для реорганізації державного механізму, місцевого самоврядування, органів прокуратури, міліції, суду в інтересах республіки.

Наступним кроком став Всесоюзний референдум 17 березня 1991 р., на якому 80,2 % учасників від УРСР проголосували за підтримку „Декларації”, тим самим схваливши виконання її положень.

Після невдалої спроби державного перевороту в СРСР Верховна Рада УРСР 24 серпня 1991 р. ухвалила Акт проголошення незалежності України, яким констатувався вихід УРСР зі складу СРСР і проголошувалася незалежність України та створення самостійної Української держави – України. Щоб всенародно підтвердити його і зробити незворотнім, у день виборів першого Президента 1 грудня 1991 р. на Всеукраїнському референдумі 90,35 % виборців проголосували за підтримку Акта проголошення незалежності України. Маючи підтримку українського народу, висловлену на референдумі, перший Президент України Л.Кравчук 7 грудня 1991 р. в Біловезькій Пущі разом із Президентом Росії Б.Єльциним та лідером Бєларусі С. Шушкевичем денонсували Союзний договір 1922 р. Того ж дня вони підписали угод

у про створення Співдружності Незалежних держав.

Спираючись на „Декларацію”, Верховна Рада у жовтні 1990 р. утворила конституційну комісію, яка мала розробити проект концепції Основного закону. У червні 1991 р. проект концепції було затверджено, і розпочалася робота над його проектом, яка проходила в декілька етапів. Вранці 28 червня 1996 р., після тривалих дебатів, Конституція України була ухвалена Верховною Радою.

 

< Попередня   Наступна >