Головне меню
Головна Підручники Правознавство Правознавство: Навчальний посібник §4. Конституційні права, свободи та обов’язки людини і громадянина в Україні // Тема 1. Поняття та елементи конституційно-правового статусу людини і громадянина

§4. Конституційні права, свободи та обов’язки людини і громадянина в Україні // Тема 1. Поняття та елементи конституційно-правового статусу людини і громадянина

Правознавство - Правознавство: Навчальний посібник
172

§4. Конституційні права, свободи та обов’язки людини і громадянина в Україні

Тема 1. Поняття та елементи конституційно-правового статусу людини і громадянина

Конституційно-правовий статус людини і громадянина відображає закріплене в Конституції України становище людини і громадянина в суспільстві і державі.

Під конституційно-правовим статусом людини і громадянина розуміють загальні, базові засади, за допомогою яких у Конституції та законах України визначаються основні права, свободи й обов’язки людини і громадянина; гарантії їх здійснення, тобто можливість мати, володіти, користуватися і розпоряджатися економічними, політичними, соціальними та культурними цінностями й благами.

Структуру конституційно-правового статусу людини і громадянина складають такі елементи:

Правосуб’єктність (правоздатність і дієздатність) особи.

Принципи конституційно-правового статусу людини і громадянина.

Громадянство особи.

Конституційні права і свободи людини і громадянина та гарантії їх реалізації.

Конституційні обов’язки людини і громадянина.

Особливості має конституційно-правовий статус іноземця і особи без громадянства. Іноземці та особи без громадянства, що перебувають в Україні на законних підставах, з одного боку, користуються тими самими правами і свободами, а також несуть такі самі обов’язки, як і громадяни України, а з іншого – обмежені, в політичних правах і свободах.

 

< Попередня   Наступна >