Головне меню
Головна Підручники Правознавство Правознавство: Навчальний посібник §5. Конституційні засади безпосередньої демократії в Україні // Тема 1. Форми безпосередньої демократії

§5. Конституційні засади безпосередньої демократії в Україні // Тема 1. Форми безпосередньої демократії

Правознавство - Правознавство: Навчальний посібник
144

§5. Конституційні засади безпосередньої демократії в Україні

Тема 1. Форми безпосередньої демократії

Відповідно до ст.69 Конституції України, народне волевиявлення здійснюється через вибори, референдум та інші форми безпосередньої демократії.

Безпосередня (пряма) демократія – це особиста (індивідуальна або у складі об’єднання громадян) участь громадян в управлінні справами суспільства і держави, безпосереднє здійснення ними управлінських функцій.

Серед форм безпосередньої демократії або прямого народовладдя слід зазначити: всенародне голосування або референдум; мирні збори, мітинги, походи і демонстрації; вибори в представницькі органи; всенародне обговорення; з’їзди, конференції, наради; народну ініціативу; народні збори.

1. Референдум – це спосіб прийняття громадянами України законів, інших рішень з важливих питань загальнодержавного і місцевого значення голосуванням.

Наприклад, відповідно до чинного законодавства України 1 грудня 1991 р. проведено Всеукраїнський референдум на підтримку Акта проголошення незалежності України від 24 серпня 1991 р., на якому 90,32 % виборців, які взяли в ньому участь, висловили бажання жити в незалежній Україні.

2. Мирні збори, мітинги, походи і демонстрації є формами безпосередньої демократії. Під зборами і мітингом слід розуміти організоване, мирне, масове зібрання громадян в одному місці із зазначеною метою. Похід – це організований, довготривалий, з перервами для проведення мітингів, пікетувань, проїзду чи відпочинку, мирний масовий рух громадян за певним маршрутом, а демонстрація – організоване, мирне масове проходження громадян тротуаром чи проїжджою частиною вулиці (дороги), бульвару, проспекту, площі. Зазначені заходи можуть проводитися

з метою, наприклад, прилюдного обговорення та вираження свого ставлення до дій чи бездіяльності органів державної влади і місцевого самоврядування.

3. Вибори до представницьких органів – це участь громадян України у формуванні Верховної Ради України, місцевих рад, обранні Президента і голів місцевих рад.

4. Всенародне обговорення – це дискусія, в якій бере участь практично все доросле населення України. Думки, зауваження і пропозиції, висловлені при обговоренні, всебічно вивчаються й аналізуються державними органами, за ініціативою яких проводилось всенародне обговорення, і враховуються під час прийняття остаточного рішення. Проведення всенародного обговорення дозволяє виявити інтереси всього суспільства і кожного його члена.

В Україні вже традиційно на всенародне обговорення виносяться проекти Конституції України. Останнє таке рішення було прийняте Верховною Радою України стосовно проекту Конституції України від 11 березня 1996 р.

5. З’їзди, конференції, наради – консультативні збори, на яких державні органи радяться з народом з питань удосконалення державного керівництва, поліпшення організації виконавчої роботи, більш широкого залучення населення до участі у вирішенні державних та господарських питань. На підставі зроблених пропозицій і зауважень часто приймаються важливі державні рішення.

Склад учасників цих зборів визначається завданнями кожних зборів і їх галузевою спеціалізацією (промисловість, будівництво, сільське господарство, культура, освіта, спорт тощо).

Народна ініціатива – це засіб, за допомогою якого окремі громадяни або групи громадян за особистим бажанням звертаються до державних органів з порадами або критичними зауваженнями. Відповідні державні органи, до яких надходять ці звернення, повинні розглянути їх і прийняти щодо них відповідні рішення.

Народні збори – збори виборців, робітників і службовців, членів сільськогосподарських об’єднань тощо, які відіграють велику роль у здійсненні прямого народовладдя. Вони мають право на висування кандидатів у народні депутати України, депутати місцевих рад. Президента України; вирішують питання місцевого життя.

Іноді народні збори мають право безпосередньо вирішувати питання місцевого життя. Наприклад, рішення сільського сходу (загальних зборів дорослих громадян села) є обов’язковим для представницьких і виконавчих органів місцевого самоврядування.

Усі форми народовладдя слугують інтересам особистості, забезпечують участь громадян у вирішенні державних і суспільних справ. Це досягається через використання кожним громадянином своїх невід’ємних конституційних прав, на основі чого здійснюються всі форми народовладдя. Але як головні і найбільш перспективні, Конституція України виділяє саме вибори та референдуми (розділ III).

На відміну від прямої, представницька демократія означає участь громадян України в управлінні державою і суспільством не безпосередньо, а через представників, обраних ними до органів держави. Наприклад, народні депутати України є повноважними представниками народу у Верховній Раді України. Народ України безпосередньо також обирає Президента України, депутатів місцевих рад різних рівнів, міських, селищних та сільських голів.

 

< Попередня   Наступна >