Головне меню
Головна Підручники Правознавство Правознавство: Навчальний посібник Тема 3. Засади виборчого права й види виборчих систем

Тема 3. Засади виборчого права й види виборчих систем

Правознавство - Правознавство: Навчальний посібник
128

Тема 3. Засади виборчого права й види виборчих систем

Президент України, представницькі органи народу України – Верховна Рада України, органи місцевого самоврядування, міські, сільські, селищні голови – обираються шляхом виборів на основі певної виборчої системи.

Вибори – це волевиявлення народу з метою формування органів державної влади та органів місцевого самоврядування шляхом голосування. Тобто, вибори – це спосіб формування представницьких органів, обрання службових осіб.

Виділяють такі види виборів:

чергові;

позачергові (дострокові);

повторні (проводяться у випадках, коли вибори визнані недійсними);

проміжні (замість вибулих депутатів і голів рад).

Виборча система має декілька значень. З одного боку, виборча система означає порядок формування представницьких органів держави або виборних посадових осіб. З іншого боку, виборча система становить систему розподілу місць у виборних органах після встановлення результатів голосування. Відомі такі виборчі системи:

мажоритарна – для обрання кандидат повинен отримати більшість голосів округу чи держави;

пропорційна – розподіл місць у парламенті між партіями залежно від кількості поданих за них голосів виборців;

змішана – поєднує в собі елементи мажоритарної і пропорційної системи (одна половина депутатів обирається за мажоритарною системою, а друга – за пропорційною).

Виборче право в об’єктивному розумінні – це система правових норм, які регулюють процес формування представницьких органів і обрання службових осіб.

Виборче право в суб’єктивному розумінні – це право обирати (активне виборче право) і бути обраним (пасивне виборче право).

Особа, я

ка має право голосу, називається виборцем, а всі виборці держави іменуються виборчим корпусом (електоратом).

Виборча кампанія – це сукупність заходів і дій, які проводяться суб’єктами виборчого процесу (виборчими органами, кандидатами на виборні посади, громадянами та їх об’єднаннями).

Виборча система базується на певних принципах. Такими принципами виборчої системи України є:

територіальність – означає, що вибори проводяться на відповідній території в одномандатних виборчих округах;

загальність – право обирати мають усі громадяни України, які досягли 18 років. Право бути обраним (тобто пасивне виборче право) залежить від рівня органу, до якого обирається громадянин, і віку (народний депутат України – не молодше 21 року, Президент України – не молодше 35 років);

рівноправність – кожен виборець має один голос, виборці беруть участь у виборах на рівних засадах, жінки і чоловіки мають рівні виборчі права;

безпосередність – кожен громадянин України бере участь у виборах особисто. Голосування за інших осіб чи передача виборцем права голосу будь-якій іншій особі забороняється.

Голосування на виборах є таємним: контроль за волевиявленням виборців не допускається.

Важливим є принцип несумісності статусу народних депутатів із службовим становищем. Це означає, що народному депутатові забороняється робота за сумісництвом, крім творчої, наукової і викладацької діяльності, у вільний від виконання депутатських обов’язків час.

 

< Попередня   Наступна >