Головне меню

Тема 4. Припинення трудового договору

Правознавство - Правознавство: Навчальний посібник
100

Тема 4. Припинення трудового договору

Термін „припинення трудового договору” є найбільш широким за обсягом і охоплює всі випадки закінчення дії трудового договору (в тому числі за угодою сторін, у зв’язку зі смертю). Загальні підстави припинення трудового договору передбачені ст.36 КЗпП України. Всі підстави можна поділити на:

а) залежно від юридичного факту, який є причиною припинення: припинення трудового договору у зв’язку з певними подіями та у зв’язку з певними діями;

б) волевиявлення яких саме суб’єктів спричинило припинення трудового договору: взаємне волевиявлення сторін; ініціатива працівника; ініціатива власника; ініціатива третіх осіб, які не є стороною трудового договору.

Припинення трудового договору у зв’язку з певними подіями: 1) закінчення строку трудового договору (п.2 ст.36 КЗпП); 2) у зв’язку зі смертю працівника. З першої підстави можуть закінчуватися трудові договори, укладені на певний термін, а також на термін виконання певної роботи (п.2, 3 ст.23 КЗпП). Якщо із закінченням строку договору трудові відносини фактично продовжуються і жодна зі сторін не вимагає його припинення, то трудовий договір вважається продовженим на невизначений строк. Відповідно до ч.2 ст.39-1 КЗпП трудові договори, що були переукладені один чи декілька разів, вважаються такими, що укладені на невизначений строк.

Припинення трудового договору у зв’язку з певними юридичними діями:

Угода сторін (п.1 ст.36 КЗпП). Ініціатива може виходити від будь-якої сторони. Як правило, ця підстава застосовується при достроковому припиненні строкових трудових договорів.

Відмова працівника від переведення на роботу в іншу місцевість разом з підприємством, а також відмова від продовження роботи у зв

’язку із зміною істотних умов праці (п. 6 ст.36 КЗпП).

Підстави, передбачені контрактом (п.8 ст.36 КЗпП). Контракт може передбачати додаткові підстави припинення трудового договору. Поряд з тим потрібно зазначити, що трудовий договір з такими працівниками може бути припинений і на загальних умовах, передбачених трудовим законодавством (ст.36, 39, 40, 41 КЗпП України).

Розірвання трудового договору з ініціативи працівника (ст.38, 39 КЗпП). Відповідно до ст.38, працівник має право розірвати трудовий договір, укладений на невизначений строк, попередивши про це власника письмово за два тижні. Якщо працівник після закінчення строку попередження про звільнення не залишив роботи і не вимагає розірвання трудового договору, власник не вправі звільнити його за раніше поданою заявою, крім випадків, коли на його місце запрошений інший працівник, якому відповідно до законодавства не може бути відмовлено в укладенні трудового договору (наприклад, працівники, запрошені на роботу за переведенням з іншого підприємства, молоді фахівці після закінчення навчальних закладів тощо). У разі коли заява про звільнення зумовлена неможливістю продовжувати роботу (переїзд на нове місце проживання, переведення чоловіка або дружини на роботу в іншу місцевість, догляд за дитиною до досягнення 14-річного віку або дитиною-інвалідом; вихід на пенсію; догляд за хворим членом сім’ї та ін.), власник повинен розірвати трудовий договір у строк про який просить працівник. Ч.3 ст.38 КЗпП передбачає також право працівника у визначений ним строк розірвати трудовий договір за власним бажанням, якщо власник не виконує законодавство про працю, умови колективного чи трудового договору.

На відміну від вільного розірвання договору на невизначений строк, строковий трудовий договір (ст.39 КЗпП) може бути розірваний на вимогу працівника лише в разі хвороби або інвалідності, що перешкоджають виконанню роботи за договором, порушення власником законодавства про працю, колективного або трудового договору та з інших поважних причин, передбачених ч.1 ст.38 КЗпП.

Розірванням трудового договору з ініціативи працівника по суті є також переведення працівника за його згодою на інше підприємство або перехід на виборну посаду (п.5 ст.36 КЗпП).

Розірвання трудового договору з ініціативи власника. Трудовий договір, укладений на невизначений строк, а також строковий трудовий договір до закінчення терміну можуть бути розірвані з ініціативи власника лише з підстав, визначених законом і з дотриманням визначеного в законі порядку.

Загальні підстави розірвання трудового договору з ініціативи власника (ст.40 КЗпП):

1. Зміни в організації виробництва і праці, в тому числі ліквідація, реорганізація, банкрутство або перепрофілювання підприємства, установи, організації, скорочення чисельності або штату працівників. Порядок звільнення працівників за цією підставою регламентується ст.42 КЗпП (переважне право у залишенні на роботі), гл.III-А КЗпП України, Законами України „Про зайнятість населення” (ст.20), „Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності” (ст.22).

2. Виявлена невідповідність працівника займаній посаді або виконуваній роботі внаслідок недостатньої кваліфікації або стану здоров’я, які перешкоджають продовженню даної роботи, а так само в разі скасування допуску до державної таємниці, якщо виконання покладених на нього обов’язків вимагає доступу до державної таємниці.

3. Систематичне невиконання працівником без поважних причин обов’язків, покладених на нього трудовим договором або правилами внутрішнього трудового розпорядку, якщо до працівника раніше застосовувалися заходи дисциплінарного чи громадського стягнення. Під систематичним розуміється трудове порушення, вчинене працівником, до якого вже протягом року було застосоване дисциплінарне чи громадське стягнення.

4. Прогул (у тому числі відсутність на роботі більше 3 годин протягом робочого дня) без поважних причин.

5. Нез’явлення на роботу протягом більше як 4 місяців підряд внаслідок тимчасової непрацездатності, не рахуючи відпустки по вагітності і пологах, якщо законодавством не встановлений триваліший строк збереження місця роботи при певному захворюванні. За працівниками, які втратили працездатність у зв’язку з трудовим каліцтвом або професійним захворюванням, місце роботи зберігається до відновлення працездатності або встановлення інвалідності.

6. Поновлення на роботі працівника, який раніше виконував цю роботу. Діє низка законів, які передбачають право окремих категорій працівників повернутися на попередню роботу (посаду): Закони України „Про порядок відшкодування шкоди, заподіяної громадянинові незаконними діями органів дізнання, попереднього слідства, прокуратури і суду” від 1.12.1994 р., „Про статус народного депутата України” від 22.03.2001 р., „Про альтернативну (невійськову) службу” від 12.12.1991 р.

7. Поява на роботі в нетверезому стані, у стані наркотичного або токсичного сп’яніння.

8. Вчинення за місцем роботи розкрадання (в тому числі дрібного) майна власника, встановленого вироком суду, що набрав законної сили, чи постановою органу, до компетенції якого входить накладення адміністративного стягнення або застосування заходів громадського впливу.

Звільнення з підстав, зазначених у пунктах 1, 2 та 6 ст.40 КЗпП України допускається, якщо неможливо перевести працівника, за його згодою, на іншу роботу. Важливою гарантією є і положення ч.3 зазначеної статті, відповідно до якої не допускається звільнення працівника з ініціативи власника або уповноваженого ним органу в період його тимчасової непрацездатності (крім звільнення за п.5 ст.40), а також у період перебування працівника у відпустці. Але зазначене правило не поширюється на випадок повної ліквідації підприємства.

Додаткові підстави розірвання трудового договору з ініціативи власника з деякими категоріями працівників за певних умов (ст.41 КЗпП України). Крім підстав, передбачених ст.40 КЗпП, трудовий договір з ініціативи власника може бути розірваний також у випадках:

1) одноразового грубого порушення трудових обов’язків керівним працівником: керівником підприємства, установи, організації всіх форм власності (філіалу, представництва, відділення та іншого відокремленого підрозділу), його заступниками, головним бухгалтером підприємства, його заступниками, службовими особами митних органів, державних податкових інспекцій, яким присвоєно персональні звання тощо. Визначення ступеня важкості проступку в кожному випадку належить до компетенції посадових осіб, які володіють правом призначення і звільнення з посади керівних працівників;

1-1) винних дій керівника підприємства, внаслідок чого заробітна плата виплачувалася несвоєчасно або в розмірах, нижчих від установленого законом мінімуму;

винних дій працівника, який безпосередньо обслуговує грошові або товарні цінності, якщо ці дії дають підстави для втрати довір’я до нього з боку власника. З даної підстави можуть бути звільнені працівники, які зайняті прийманням, зберіганням, транспортуванням і розподілом цих цінностей (касири, інкасатори, завідувачі баз, комірники тощо).

Вчинення працівником, який виконує виховні функції, аморального проступку, не сумісного з продовженням даної роботи. На цій підставі можуть бути звільнені лише працівники, які займаються виховною діяльністю: вихователі, вчителі, викладачі, практичні психологи, майстри виробничого навчання, методисти тощо.

Крім підстав, передбачених ст.41 КЗпП України, законодавством встановлено інші додаткові підстави припинення трудових правовідносин з окремими категоріями працівників (зокрема, Законами України „Про державну службу”, „Про статус суддів”, „Про службу в органах місцевого самоврядування”).

Слід звернути увагу, що розірвання трудового договору з підстав, передбачених пп.1 (крім випадку ліквідації підприємства, установи, організації), 2-5, 7 ст.40 та пп.2 і 3 ст.41 КЗпП України може проведено лише за попередньою згодою профспілки, членом якої є працівник.

Розірвання трудового договору з ініціативи третіх осіб. З ініціативи третіх осіб, які не є стороною трудового договору, трудовий договір може припинятися у таких випадках:

1. Набрання законної сили вироком суду, яким працівника засуджено до позбавлення волі (крім звільнення від відбування покарання з випробуванням) або до іншого покарання, що виключає можливість продовження даної роботи (п.7 ст.36 КЗпП).

2. Припинення трудового договору з працівником, направленим за постановою суду на примусове лікування (ст.37 КЗпП).

Призов або вступ працівника на військову службу або альтернативну (невійськову) службу (п.3 ст.36 КЗпП).

Розірвання трудового договору на вимогу профспілкового органу (ст.45 КЗпП). На вимогу профспілкової організації власник або уповноважений ним орган повинен розірвати трудовий договір з керівником підприємства, якщо він порушує законодавство про працю, про колективні договори і угоди, Закон України „Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності”.

Розірвання трудового договору з неповнолітнім на вимогу його батьків або інших осіб (ст.199 КЗпП України). Батьки, усиновителі, піклувальники неповнолітнього, а також державні органи та службові особи, на яких покладено нагляд і контроль за додержанням законодавства про працю, мають право на розірвання трудового договору з неповнолітнім, коли продовження його чинності загрожує здоров’ю неповнолітнього або порушує його законні інтереси.

 

< Попередня   Наступна >