Головне меню

Тема 4. Державна допомога сім’ям з дітьми

Правознавство - Правознавство: Навчальний посібник

Тема 4. Державна допомога сім’ям з дітьми

Відповідно до Закону України „Про державну допомогу сім’ям з дітьми” від 22 березня 2001 р. сім’ям з дітьми призначаються такі види державної допомоги: 1) допомога у зв’язку з вагітністю та пологами; 2) одноразова допомога при народженні дитини; 3) допомога по догляду за дитиною до досягнення трирічного віку; 4) допомога на дітей, які перебувають під опікою та піклуванням; 5) допомога на дітей одиноким матерям.

Допомога у зв’язку з вагітністю та пологами. Виплачується застрахованій особі за весь період відпустки, тривалість якої становить 70 календарних днів до пологів і 56 (у разі ускладнених пологів або народження двох чи більше дітей – 70) календарних днів після пологів. Жінкам, віднесеним до категорій 1-4 осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, допомога виплачується за 180 календарних днів відпустки (90 – до пологів та 90 – після пологів). Розмір зазначеної допомоги обчислюється сумарно та надається застрахованій особі в повному обсязі незалежно від кількості днів відпустки, фактично використаних до пологів. Право на допомогу має також застрахована особа, яка усиновила дитину протягом двох місяців з дня її народження, за період з дня усиновлення і до закінчення 56 календарних днів (70 календарних днів – у разі одночасного усиновлення двох і більше дітей, 90 календарних днів – для жінок, віднесених до категорій 1-4 осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи). Допомога надається у розмірі 100% середньої заробітної плати (доходу).

Одноразова допомога при народженні дитини. Надається одному з батьків дитини, усиновителю чи опікуну. Одноразова допомога при народженні дитини призначається за умови, якщо звернення за її призначенням надійшло не пізніше ніж через шість календарних місяців з дня народження дитини, а у разі усиновлення дитини – не пізніше ніж через шість календарних місяців з дня набрання чинності рішенням суду про усиновлення. При народженні (усиновленні, встановленні опіки) двох і більше дітей допомога надається на кожну дитину. Відповідно до ст.12 Закону України „Про державну допомогу сім’ям з дітьми” (зміненої на підставі Закону України від 25 березня 2005 р. №2505) допомога при народженні дитини надається в сумі, кратній 22,6 розміру прожиткового мінімуму для дітей віком до шести років, встановленого на день народження дитини. Виплата допомоги здійснюється одноразово у дев’ятикратному розмірі прожиткового мінімуму при народженні дитини, решта – протягом наступних 12 місяців.

Допомога по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

Право на цю допомогу має особа (один з батьків дитини, усиновитель, опікун, дідусь, бабуся або інший родич), яка фактично здійснює догляд за дитиною. Допомога по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку призначається з дня звернення за її призначенням, але не раніше ніж з дня, що настає після закінчення відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами. Допомога виплачується щомісяця з дня призначення по день досягнення дитиною вказаного віку включно. Відповідно до п.3 Прикінцевих положень Закону України „Про державну допомогу сім’ям з дітьми” розмір цієї допомоги визначається Верховною Радою України в законі про Державний бюджет України на відповідний рік у відсотковому відношенні до прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, але при цьому не може бути нижчим за величину, що дорівнює 50% цього прожиткового мінімуму.

Допомога на дітей, які перебувають під опікою та піклуванням. Відповідно до ст.16 Закону України „Про державну допомогу сім’ям з дітьми” ця допомога призначається особам, визначеним в установленому порядку опікунами чи піклувальниками дітей, які внаслідок смерті батьків, позбавлення їх батьківських прав, хвороби батьків чи з інших причин залишилися без батьківського піклування. Допомога на дітей, які перебувають під опікою та піклуванням не призначається у разі перебування дитини на повному державному утриманні. Згідно зі ст.18 вищезазначеного Закону допомога виплачується у розмірі, що дорівнює різниці між встановленим прожитковим мінімумом для дитини відповідного віку та середньомісячним розміром одержуваних на дитину аліментів і пенсії за попередні шість календарних місяців. Допомога виплачується щомісяця до моменту досягнення дитиною 18-річного віку включно.

Допомога на дітей одиноким матерям. Право на цю допомогу мають одинокі матері (які не перебувають у шлюбі), одинокі усиновителі, якщо в свідоцтві про народження дитини (рішення про усиновлення дитини) немає запису про батька (матір) або запис про батька (матір) проведено в установленому порядку державним органом реєстрації актів цивільного стану за вказівкою матері (батька, усиновителя) дитини. Допомога на дітей одиноким матерям не призначається у разі перебування дитини на повному державному утриманні. Ця допомога призначається незалежно від одержання на дітей інших видів допомоги, передбачених Законом України „Про державну допомогу сім’ям з дітьми”. Допомога на дітей одиноким матерям призначається органами праці та соціального захисту населення за місцем їх проживання, виплачується щомісяця по місяць досягнення дитиною 16-річного (учнями – 18 річного) віку включно. Допомога надається у розмірі, що дорівнює різниці між 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку та середньомісячним сукупним доходом сім’ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців, але не менше 10% прожиткового мінімуму для дітей відповідного віку.