Головне меню
Головна Підручники Правознавство Правознавство: Навчальний посібник Тема 3. Ліцензування і патентування підприємницької діяльності

Тема 3. Ліцензування і патентування підприємницької діяльності

Правознавство - Правознавство: Навчальний посібник
148

Тема 3. Ліцензування і патентування підприємницької діяльності

Ліцензування, патентування певних видів господарської діяльності є засобами державного регулювання у сфері господарювання, спрямованими на забезпечення єдиної державної політики у цій сфері та захист економічних та соціальних інтересів держави, суспільства та окремих споживачів.

Законодавство України встановлює обмеження щодо здійснення певних видів господарської діяльності суб’єктами господарювання. Обмеження у здійсненні підприємницької діяльності провадиться шляхом встановлення заборони на здійснення окремих видів діяльності без спеціального дозволу (ліцензії). Так, без ліцензії забороняється здійснення господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової, роздрібної торгівлі лікарськими засобами; виробництва ветеринарних медикаментів і препаратів, оптової, роздрібної торгівлі ветеринарними медикаментами і препаратами та ін.

Перелік види господарської діяльності, що підлягають ліцензуванню і процедура їх ліцензування визначаються Законом України „Про ліцензування певних видів господарської діяльності” від 1 червня 2000 р. Законом передбачається державний контроль у сфері ліцензування, відповідальність суб’єктів господарювання та органів ліцензування за порушення законодавства у сфері ліцензування.

Відповідно до Закону „Про ліцензування певних видів господарської діяльності”, суб’єкт підприємництва зобов’язаний провадити певний вид господарської діяльності, що підлягає ліцензуванню, відповідно до встановлених для цього виду діяльності ліцензійних умов. Ліцензійні умови – нормативно-правовий акт, положення якого встановлюють кваліфікаційні, організаційні, технологічні та інші вимоги для провадження певного виду господарської діяльності.

Патентування підприємницької діяльності

полягає в необхідності одержання для здійснення певних її видів спеціального державного свідоцтва – торгового патенту. Законом України „Про патентування деяких видів підприємницької діяльності” від 23 березня 1996 р. встановлено перелік видів діяльності, що підлягають патентуванню, та порядок патентування. Відповідно до Закону, провадиться патентування торговельної діяльності за готівкові кошти, а також з використанням інших форм розрахунків та кредитних карток, діяльності у сфері торгівлі іноземною валютою, діяльності з надання послуг у сфері грального бізнесу та побутових послуг, що здійснюється суб’єктами підприємницької діяльності чи їх структурними (відокремленими) підрозділами.

Також закон встановлює перелік видів діяльності, що не підлягають патентуванню, та процедуру отримання торгового патенту.

 

< Попередня   Наступна >