Головне меню
Головна Підручники Правознавство Правознавство: Навчальний посібник §3. Адміністративно-процесуальне право // Тема 1. Поняття адміністративного процесу, його ознаки, принципи, структура

§3. Адміністративно-процесуальне право // Тема 1. Поняття адміністративного процесу, його ознаки, принципи, структура

Правознавство - Правознавство: Навчальний посібник
103

§3. Адміністративно-процесуальне право

Тема 1. Поняття адміністративного процесу, його ознаки, принципи, структура

Адміністративний процес розглядається у двох аспектах. У вузькому розумінні адміністративний процес – це врегульований нормами адміністративно-процесуального права порядок застосування заходів адміністративного примусу, і насамперед адміністративних стягнень (іншими словами, у вузькому розумінні адміністративний процес – це провадження в справах про адміністративні правопорушення).

У широкому розумінні адміністративний процес – це врегульований нормами адміністративно-процесуального права порядок розгляду індивідуально-конкретних справ у сфері виконавчої діяльності органів державного управління, а у передбачених законодавством випадках і іншими, уповноваженими на то органами. Тобто, іншими словами, у широкому розумінні адміністративний процес – це вся сукупність адміністративних проваджень.

Ознаки адміністративного процесу: 1) адміністративний процес пов’язаний із державним управлінням, його правовими формами; 2) зв’язок з матеріальними нормами адміністративного права; 3) це діяльність, в результаті якої виникають суспільні відносини, врегульовані нормами адміністративно-процесуального права. Можна зазначити, що адміністративний процес складається з двох частин: діяльність органів державного управління щодо розгляду конкретних справ; відносин між учасниками цієї діяльності.

Принципи адміністративного процесу: законність; охорона інтересів особи і держави; рівність сторін; національна мова; самостійність органів (посадових осіб) у прийнятті рішень; оперативність; гласність; відповідальність заведення процесу; офіційність (публічність); об’єктивна істина; економічність.

В науці адміністративного права ви

діляють чимало проваджень, основними з яких є:

- провадження в справах про адміністративні правопорушення; провадження про звернення громадян; дисциплінарне провадження; реєстраційно-дозвільне провадження; контрольно-наглядове провадження; діловодство; провадження по розробці та прийняттю нормативно-правових актів; провадження по розробці індивідуальних актів управління; провадження про застосування заходів примусу; провадження по земельним, податковим, пенсійним та іншим питанням; установчі провадження (створення, ліквідація, реорганізація організаційних структур у сфері державного управління); провадження про застосування заохочень, присвоєння почесних звань, нагород.

 

< Попередня   Наступна >