Головне меню
Головна Підручники Правознавство Правознавство: Навчальний посібник Тема 1. Правові засади фінансової діяльності держави

Тема 1. Правові засади фінансової діяльності держави

Правознавство - Правознавство: Навчальний посібник
128

Тема 1. Правові засади фінансової діяльності держави

Україна як держава є постійно діючим механізмом, у якому внаслідок розподілу суспільної праці існує товарне виробництво. Його існування, дія об’єктивних економічних законів, панування виробничих відносин під час суспільного розподілу та перерозподілу внутрішнього валового продукту і національного доходу обумовлюють необхідність існування активної діяльності держави у цій сфері та виникнення і використання державних фінансів. Державні фінанси, таким чином, є системою суспільних відносин, яка склалася одночасно із державою і нерозривно пов’язана з формою її існування та функціонування.

Фінанси держави безпосередньо пов’язані з функціонуванням коштів, завжди мають грошовий характер, але не є коштами (грошима), а є відносинами людей стосовно їх обігу у сфері держави, тобто мобілізації, розподілу, витрачання окремих фондів коштів. Фонди коштів, таким чином, є матеріальним (інструментальним) змістом фінансів, який не тільки їх визначає, але й ілюструє їх обмеженість. Всі фінансові відносини є грошовими, але не всі грошові відносини є фінансовими. Так, наприклад, відносини купівлі-продажу є цивільно-правовими, сплата штрафу, як правило, є адміністративно-правовими відносинами тощо. До фінансових відносин належать розподільні грошові відносини, що виникають з приводу планомірного утворення і використання спеціалізованих фондів грошових коштів, які у сукупності складають національний дохід.

Виходячи з планомірності та урегульованості фінанси держави поділяються на централізовані та децентралізовані. Такий поділ має практичне значення щодо особливої ролі держави у розподілі національного доходу, стимулюванні розвитку у країні різних форм власності та господарювання.

Централізовані фінанси відрізняються найвищім ступенем сплановано

сті та формальної визначеності, що пов’язане із мобілізацією, розподілом та використанням централізованих фондів коштів. Ці фонди знаходяться у розпорядженні держави як суб’єкта влади і управління, завдяки чому держава утримує основні сфери свого існування – органи законодавчої та виконавчої влади, судову систему, збройні сили та спеціалізовані служби, освіту, охорону здоров’я, соціальне забезпечення тощо.

Децентралізовані фінанси, на відміну від централізованих („державних”) фінансів, не підлягають детальній регламентації з боку держави, яка впливає на їх утворення лише опосередковано. Децентралізовані фінанси утворюються у всіх галузях народного господарства, на всіх підприємствах, в установах та організаціях, у приватних осіб за рахунок власних прибутків.

Діяльність держави та її компетентних органів у галузі мобілізації, розподілу і витрачання централізованих та децентралізованих фондів коштів має назву фінансової діяльності держави.

 

< Попередня   Наступна >