Головне меню
Головна Підручники Правознавство Правознавство: Навчальний посібник § 2. Загальна характеристика кримінального законодавства

§ 2. Загальна характеристика кримінального законодавства

Правознавство - Правознавство: Навчальний посібник
137

§ 2. Загальна характеристика кримінального законодавства

Під терміном „законодавство” прийнято розуміти сукупність законів та інших нормативно-правових актів, що забезпечують правове регулювання суспільних відносин на всій території держави. Кримінальний закон (закон про кримінальну відповідальність) складається із сукупності систематизованих і окремих законодавчих актів, які визначають загальні принципи відповідальності. Закон про кримінальну відповідальність становить КК, який ґрунтується на Конституції України (далі – Конституція)та загальновизнаних принципах і нормах міжнародного права.

КК – це прийнятий ВРУ закон, що містить систему взаємопов’язаних і взаємозумовлених юридичних норм, що розкривають загальні поняття та принципи кримінального права України, умови й підстави притягнення до кримінальної відповідальності та звільнення від неї і визначають, які суспільно небезпечні діяння є злочинами та які покарання слід застосовувати до осіб, котрі їх скоїли.

КК прийнятий 5 квітня 2001 року, а вступив в дію з 1 вересня 2001 року. Складається із Загальної та Особливої частин, кожна з яких складається з розділів, а розділи – зі статей.

Статті Загальної частини КК містять норми, що встановлюють принципи та загальні положення кримінального права; чинність кримінального закону в просторі та часі; визначають поняття злочину; стадії вчинення злочину; ознаки суб’єкта злочину; зміст вини; співучасть у вчиненні злочинів; види множини злочинів; обставини, що виключають злочинність діяння; підстави звільнення від кримінальної відповідальності, від покарання та його відбування; загальні засади призначення покарання. Загальна частина складається з 15 розділів.

Особлива частина КК поділена на 20 розділів, назва кожного з них відображає вичерпний перелік діянь, що ви

знаються злочинами, схожих між собою за родовим об’єктом посягання.

Загальна і Особлива частини КК взаємозв’язані між собою і складають єдину систему кримінально-правових норм. Норми Особливої частини КК поділяються на диспозицію та санкцію.

Диспозиція – частина норми-заборони Особливої частини КК, в якій називається конкретне злочинне діяння чи описуються його ознаки. В КК розрізняють чотири види диспозицій: просту, описову, бланкетну та відсильну.

Санкція – це частина норми-заборони Особливої частини КК, що встановлює вид і розмір покарання за злочин, вказаний у диспозиції. В КК розрізняють два види санкцій: відносно визначену та альтернативну.

 

< Попередня   Наступна >