Головне меню
Головна Підручники Правознавство Правознавство: Навчальний посібник Тема 2. Поняття і система органів внутрішніх справ

Тема 2. Поняття і система органів внутрішніх справ

Правознавство - Правознавство: Навчальний посібник
123

Тема 2. Поняття і система органів внутрішніх справ

Загальна характеристика органів міліції

Органи внутрішніх справ – реалізують державну політику в сфері захисту прав і воль громадян, інтересів суспільства і держави від протиправних зазіхань.

Міліція в Україні – державний озброєний орган виконавчої влади, який захищає життя, здоров’я, права і свободи громадян, а також власність, природне середовище, інтереси суспільства і держави від протиправних посягань.

Міліція є єдиною системою органів, які входять до структури Міністерства внутрішніх справ України, виконують адміністративну, профілактичну, оперативно-розшукову, кримінально-процесуальну, виконавчу та охоронну (на договірних засадах) функції.

Правову основу діяльності міліції становлять Конституція України, закони України „Про міліцію”, „Про оперативно-розшукову діяльність”, „Про організаційно-правові основи боротьби з організованою злочинністю”, Кримінально-процесуальний кодекс України, інші законодавчі акти України, постанови Верховної Ради України, укази Президента України, постанови Кабінету Міністрів України, нормативні акти Міністерства внутрішніх справ, міжнародні правові акти, ратифіковані у встановленому порядку.

Принципи діяльності міліції

Діяльність міліції будується на принципах законності, гуманізму, поваги до особи, соціальної справедливості, взаємодії з трудовими колективами, громадськими організаціями й населенням, незалежності від впливу будь-яких політичних і громадських об’єднань. Діяльність міліції є гласною. За погодженням з міліцією засоби масової інформації можуть акредитувати своїх журналістів при її органах. Не підлягають розголошенню відомості, що становлять державну або службову таємницю.

le="text-align: justify;">Згідно зі ст.2 Закону України „Про міліцію” основними завданнями міліції є: забезпечення особистої безпеки громадян, захист їх прав і свобод, законних інтересів; запобігання правопорушенням та їх припинення; охорона і забезпечення громадського порядку; виявлення і розкриття злочинів, розшук осіб, які їх вчинили; забезпечення безпеки дорожнього руху; захист власності від злочинних посягань; виконання кримінальних покарань та адміністративних стягнень.

Організаційна структура і штатна чисельність міліції визначаються в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України. Міліція складається з таких підрозділів: кримінальної міліції; міліції громадської безпеки; транспортної міліції; державної автомобільної інспекції; міліції охорони; спеціальної міліції.

Права та обов’язки працівників міліції

Застосуванню фізичної сили, спеціальних засобів і вогнепальної зброї повинно передувати попередження про намір їх використання. Без попередження фізична сила, спеціальні засоби і зброя можуть застосовуватися, якщо виникла безпосередня загроза життю або здоров’ю громадян чи працівників міліції. Про застосування фізичної сили, спеціальних засобів примусу працівник міліції рапортом доводить до відома безпосереднього начальника. Про поранення або смерть, що сталися внаслідок застосування фізичної сили і спеціальних засобів, а також застосування зброї, працівник міліції зобов’язаний негайно і письмово повідомити своєму начальникові для сповіщення прокуророві. Вогнепальна зброя як крайній захід може застосовуватись в таких випадках: для захисту громадян від нападу, що загрожує їх життю і здоров’ю; для звільнення заручників; для відбиття групового або збройного нападу; для затримання особи, яку застали при вчиненні тяжкого злочину і яка намагається втекти; для затримання особи, яка чинить збройний опір, намагається втекти з-під варти; для зупинки транспортного засобу шляхом його пошкодження, якщо водій своїми діями створює загрозу життю і здоров’ю людей. Забороняється застосовувати вогнепальну зброю при значному скупченні людей.

До спеціальних засобів, які мають право застосовувати працівники міліції, відносять наручники, гумові кийки, засоби зв’язування, сльозоточиві речовини, світлозвукові пристрої відволікаючої дії, пристрої для відкриття приміщень і примусової зупинки транспорту, водомети, бронемашини та інші спеціальні й транспортні засоби. Повний перелік спеціальних засобів, а також правила їх застосування встановлюються Кабінетом Міністрів України за висновком Міністерства охорони здоров’я України та Генеральної прокуратури України і публікуються в засобах масової інформації. Перевищення повноважень щодо застосування сили, у тому числі спеціальних засобів і зброї, тягне за собою відповідальність, встановлену законом.

Нагляд за додержанням законності в діяльності міліції здійснюють Генеральний прокурор України і підлеглі йому прокурори.

Працівникам міліції забороняється займатись будь-якими видами підприємницької діяльності, вони не можуть бути членами політичних партій, рухів та інших громадських об’єднань, що мають політичну мету. Працівники міліції мають право створювати професійні спілки, але їм забороняється організовувати страйки або брати в них участь. Не можуть бути прийняті на службу до міліції особи, які раніше засуджувались за вчинення злочину.

 

< Попередня   Наступна >