Головне меню
Головна Підручники Податкове право Податкове право: Навч. посіб. / Г. В. Бех § 6. Права й обов’язки суб’єктів податкових правовідносин

§ 6. Права й обов’язки суб’єктів податкових правовідносин

Податкове право - Податкове право: Навч. посіб. / Г. В. Бех
139

§ 6. Права й обов’язки суб’єктів податкових правовідносин

Права й обов’язки суб’єктів податкових правовідносин ха­рактеризують їх юридичний зміст. Податковими правами й обов’язками обмежуються можливості й межі активності суб’єктів правовідносин. Права й обов’язки суб’єктів залежать від типу правовідносин, особливостей механізму регулювання. Велика частина податкових правовідносин — це регулятивні правовідносини, завдяки яким закріплюються і розвиваються фінансові відносини за участю держави. Але при фінансово-правовому регулюванні необхідно використовувати й методи державного примусу.

Сукупність прав і обов’язків податкових органів визначаєть­ся тими цілями і завданнями, з якими законодавець пов’язує необхідність існування цих органів. Держава уповноважує ос­танні на здійснення певних функцій в галузі управління та кон­тролю за надходженням податків і зборів. Деталізація право­вого статусу цих органів відбувається через законодавче закрі­плення їх прав і обов’язків.

Обов’язки і права платників податків визначено головним посиланням, що випливає з конституційної норми, якою за­кріплено першочерговий і безумовний обов’язок — сплачува­ти податки (ст. 67 Конституції України). Платники податків і зборів є насамперед зобов’язаними особами. Відповідно до цьо­го податкове законодавство і закріплює переважно обов’язок. Саме імперативний податковий обов’язок визначає право-суб’єктність платників податків.

Такими самими підходами характеризується правосуб’єктність юридичних і фізичних осіб, осіб, пов’язаних зі сплатою податків і зборів (банківські установи, податкові представники тощо).

 

< Попередня  
ravo/50-bex/1270-s-7-------.html">Наступна >