Головне меню

§ 2. Обов’язки і права платників податків

Податкове право - Податкове право: Навч. посіб. / Г. В. Бех
107

§ 2. Обов’язки і права платників податків

Визначення кола обов’язків і прав платника податків має важливе значення, оскільки застосування фінансової відпові­дальності до платника податків зумовлено саме порушенням установленого законом обов’язку. Захист своїх прав платником податків ґрунтується в першу чергу на доказі факту відсутності в нього того чи іншого обов’язку. Права платника податків є безпосереднім механізмом, який, з одного боку, сприяє на­лежній реалізації платником податків своїх обов’язків, а з іншого — є важливою гарантією захисту від неправомірних дій контролюючих органів.

Обов’язок платника податків — це передбачена нормою податкового права міра його належної поведінки, тобто плат­ник податків не може відмовитися від виконання свого обо­в’язку. Обов’язок платника податків означає, що він повин­ний незалежно від свого бажання будувати свою поведінку таким чином, як це запропоновано йому податковим зако­ном. Обов’язок платника податків зробити необхідну від нього за законом дію настає або в терміни, зазначені в по­датковому законодавстві, або за вимогою контролюючого органу.

Право платника податків — це передбачена нормою подат­кового права міра його можливої поведінки. Право платника податків означає, що він може будувати свою поведінку на влас­ний розсуд, але в межах того, що йому не заборонено податко­вим законом. При цьому невикористання платником податків свого права не повинно означати його припинення. Платник податків повинен мати можливість використати своє право у будь-який час, поки це право існує.

Реалізація платником податків свого права повинна бути забезпечена примусовою силою держави. Це положення озна­чає, що до осіб, які перешкоджають платникові податків реа­лізувати свої права, держава зобов’язана застосувати приму­совий захід, що в остаточному підсумку до

зволить платникові податків реалізувати його законне право.

При розгляді обов’язків і прав платників податків слід звер­нути увагу на порядок розташування цих категорій: спочатку — обов’язки, а потім — права. Пояснюється це самою природою обов’язку зі сплати податків і зборів, що визначається владни­ми, імперативними розпорядженнями з боку держави щодо реалізації суб’єктом обов’язку зі сплати податків і зборів. Саме тому платник податків реалізує насамперед обов’язок, що виз­начає і низку прав1.

 

1 Див.: Кучерявенко Н. П. Налоговое право: Учебник. — С. 115.

 

< Попередня   Наступна >