Головне меню

§ 8. Консолідована група платників податків

Податкове право - Податкове право: Навч. посіб. / Г. В. Бех
111

§ 8. Консолідована група платників податків

Консолідована група платників податків — це створене і зареєстроване відповідно до національного законодавства об’єд­нання підприємств і організацій, що виступає як єдиний плат­ник податку щодо одного чи кількох податків1. Це не означає створення нової юридичної особи, а консолідовану групу роз­глядають як єдиного платника податків.

На сьогодні в податковому законодавстві України консолі­дація стосується саме консолідованого виконання податкових обов’язків одного платника податків2, а не утворення консолі­дованої групи платників податків. Останній варіант існує в по­датковому законодавстві Російської Федерації.

Консолідована група платників податків може бути ство­рена лише на підставі договору між її учасниками. При цьо­му тільки за умови, якщо учасниками цієї групи є підприємства й організації — податкові резиденти. Підприємство чи організація не може бути учасником більш ніж однієї кон­солідованої групи платників податків. Банки, страхові організації також можуть бути учасниками консолідованої групи платників податків за умови, що і всі інші учасники такої групи є або банками, або страховими організаціями. Після створення консолідованої групи платників податків її реєструє як таку податковий орган за місцем обліку голов­ного підприємства.

Місцем діяльності консолідованої групи платників по­датків визнається місце діяльності головного підприємства цієї групи. Консолідована група платників податків має всі права і несе всі обов’язки платника податків відповідно до актів податкового законодавства. Права й обов’язки консо­лідованої групи платників податків реалізуються головним підприємством цієї групи. На головне підприємство такої групи покладаються, зокрема, обов’язки з ведення зведе­ного обліку, необхідного для правильного обчислення і сплати

податків (зборів), щодо яких вона виступає як єди­ний платник податку, з безпосередньої сплати цих податків (зборів), а також подання звіту учасниками цієї групи про виконання її податкових обов’язків. Учасники консолідо­ваної групи платників податків звільняються від обов’яз­ку безпосередньої сплати тих податків (зборів), щодо яких така група виступає як єдиний платник податку. Учасни­ки такої групи несуть солідарну відповідальність за вико­нання її податкових зобов’язань по тих податках (зборах), щодо яких така група виступає як єдиний платник подат­ку, а також зі сплати відповідних пені та штрафів при не­виконанні чи неналежному виконанні головним підприєм­ством покладених на нього відповідно до актів податкового законодавства обов’язків.

Вихід підприємства зі складу консолідованої групи плат­ників податків не знімає з нього відповідальності поряд з інши­ми учасниками цієї групи щодо виконання податкових обо­в’язків такої групи.

 

1 Див.: Кучерявенко Н. П. Налоговое право: Учебник. — С. 130.

2 Див.: стаття 2 Закону України «Про оподаткування прибутку під­приємств».

 

< Попередня   Наступна >