Головне меню

§ 2. Податковий період

Податкове право - Податкове право: Навч. посіб. / Г. В. Бех
71

§ 2. Податковий період

Податковим періодом є період (календарний рік тощо), про­тягом і по закінченні якого визначається податкова база й об­числюється сума податку, що підлягає сплаті платником по­датків. Податковим періодом є термін, протягом якого фор­мується податкова база. Податковий період слід відрізняти від звітного періоду. Із самого початку податковий період не по­в’язується з періодом формування об’єкта оподаткування. На підставі категорії податкового періоду й особливостей його за­стосування забезпечується періодичне надходження податків у бюджети за підсумками фактичної діяльності платника в по­датковому періоді.

Податковий період встановлюється для кожного податку окремо відповідним законодавчим актом, що закріплює певний податок. Він може дорівнювати календарному року чи стано­вити інший термін, відповідно до характеру й особливостей кон­кретного податку.

Найчастіше податковий період збігається зі звітним. Але в деяких випадках їх слід розмежовувати. Підставою для цього є збіг чи розбіжність обов’язку зі сплати податку й обов’язку звітності зі сплати цього податку.

Податкові періоди можна класифікувати за такими підста­вами.

1. За термінами:

а) річний податковий період;

б) квартальний податковий період;

в) місячний податковий період;

г) інші (податкові періоди, пов’язані зі сплатою податку одно­разово; сплатою податку за підсумками складених періодів — кілька років і т.ін.).

2. За особливостями формування податкового обов’язку:

а) перший — період, в якому податковий обов’язок форму­ється з дня виникнення до закінчення п

одаткового періоду;

б) триваючий (звичайний) — податковий обов’язок форму­ється з початку податкового періоду і до його закінчення;

в) останній — період, в якому податковий обов’язок визна­чається з початку податкового періоду і до останнього дня тер­міну податкового обов’язку платника.

Межі першого й останнього податкових періодів визначають відповідно до чинного податкового законодавства. У деяких випадках (коли законодавством остаточно не визначено це по­ложення) ці терміни визначає платник податків разом з подат­ковими органами за місцем обліку платника.

 

< Попередня   Наступна >