Головне меню

§ 2. Система податкових пільг

Податкове право - Податкове право: Навч. посіб. / Г. В. Бех
84

§ 2. Система податкових пільг

Систему пільг по податках можна розділити на дві групи. Перша — це порівняно традиційні і стабільні звільнення від податку, незалежно від зміни обставин і навіть державного устрою.

Друга група пільг характеризується певною короткочасні­стю щодо конкретних об’єктів. У сучасних умовах становлен­ня податкових систем і нестабільної господарської і політич­ної ситуації ця група відрізняється великою кількістю пільг і постійною їхньою зміною. Мабуть, закон про податкову систе­му повинен містити насамперед першу групу пільг, а другої має лише торкатися, оскільки вона деталізуватиметься при регу­люванні конкретного податкового платежу.

Характеристика податкових пільг має бути основана на рівності в галузі оподаткування, і при наданні пільг критерієм повинно стати матеріальне становище суб’єкта оподаткуван­ня. Підстави для надання пільг навряд чи є правомірними, якщо вони не пов’язані з майновим положенням. Класифіку­вати податкові пільги можна за різними принципами. Найчастіше податкову пільгу визначають шляхом:

податкового відрахування, що зменшує базу оподаткуван­ня при нарахуванні податку;

зменшення податкового обов’язку після нарахування по­датку;

встановлення зниженої ставки оподаткування.

 

< Попередня   Наступна >