Головне меню
Головна Підручники Податкове право Податкове право: Навч. посіб. / Г. В. Бех Глава 23 УСУНЕННЯ ПОДВІЙНОГО ОПОДАТКУВАННЯ // § 1. Поняття подвійного оподаткування

Глава 23 УСУНЕННЯ ПОДВІЙНОГО ОПОДАТКУВАННЯ // § 1. Поняття подвійного оподаткування

Податкове право - Податкове право: Навч. посіб. / Г. В. Бех
45

Глава 23

УСУНЕННЯ ПОДВІЙНОГО ОПОДАТКУВАННЯ

§ 1. Поняття подвійного оподаткування

Поняття «подвійне оподаткування» означає обкладання одного податкового об’єкта або окремого платника тим самим (чи аналогічними) податком за один податковий період.

Проблема подвійного оподаткування перебуває на своєрід­ному стику категорій об’єкта оподаткування і платника. З од­ного боку, виникає досить складна ситуація при визначенні оподатковуваної бази, оскільки її непросто виділити при різно­манітті доходів як за межами держави, так і в її межах. З іншого боку, розмежування платників на резидентів і нерезидентів вимагає своєрідної системи обліку доходів і, відповідно, подат­кових платежів.

Відповідно до статті 18 Закону України «Про систему опо­даткування» від 18 лютого 1997 року, що регулює усунення подвійного оподаткування, сума доходу, отримана за кордоном, зараховується до загальної суми доходу, що підлягає оподат­ковуванню в Україні і враховується при визначенні розміру по­датку. При цьому розмір зарахованих сум не може перевищу­вати суму податку, що підлягає сплаті в Україні. У такому разі обов’язковим є письмове підтвердження податкового органу відповідної іноземної держави про факт сплати податку і наяв­ності міжнародних договорів про усунення подвійного оподат­кування.

Подвійне оподаткування не обов’язково означає буквальне використання однакових податкових важелів, воно можливе й за часткового накладення одного об’єкта на інший, причому це може відбуватися як у межах однієї держави, так і у різних податкових системах. Важливо зазначити, що подвійне оподат­кування стосується суперечностей, що складаються в однотип­них податкових механізмах (наприклад, у системі прямих чи у межах непрямих податків), але не при оподаткуван

ні об’єктів різних за типом податків (прямих і непрямих).

 

< Попередня   Наступна >