Головне меню
Головна Підручники Податкове право Податкове право: Навч. посіб. / Г. В. Бех § 3. Збір за забруднення навколишнього природного середовища

§ 3. Збір за забруднення навколишнього природного середовища

Податкове право - Податкове право: Навч. посіб. / Г. В. Бех
143

§ 3. Збір за забруднення навколишнього природного середовища

Цей загальнодержавний збір визначено ст. 14 Закону Ук­раїни «Про систему оподаткування»1. Підприємства, устано­ви, організації, які забруднюють навколишнє середовище, підлягають державному обліку і зобов’язані безкоштовно надавати інформацію установам, що здійснюють охорону на­вколишнього природного середовища, про обсяги викидів, ски­дань забруднюючих речовин, використання природних ре­сурсів, виконання завдань з охорони навколишнього природ­ного середовища та іншу інформації в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України2.

Збір справляється з підприємств незалежно від форм влас­ності за:

викиди в атмосферне повітря забруднюючих речовин ста­ціонарними і пересувними джерелами забруднення;

скидання забруднюючих речовин безпосередньо у водні об’єкти;

розміщення відходів.

Обчислення суми платежу здійснює самостійно платник відповідно до виду забруднюючих речовин і класу небезпеки відходів на підставі затверджених лімітів, виходячи з фактич­них обсягів викидів, скидань і розміщення відходів і коригу­вальних коефіцієнтів.

Сплата збору провадиться щокварталу протягом 10 днів місяця, наступного за звітним кварталом. Остаточний річний розрахунок збору подають платники до податкової інспекції в десятиденний строк після подання річної звітності про кіль­кість викидів, скидань, розміщених відходів використаного па­лива. Остаточний розрахунок збору за звітний рік і сплата збо­ру здійснюють платники до 15 січня.

 

1 Відомості Верховної Ради України. — 1997. — №16. — Ст. 119.

2 Порядок

встановлення нормативів за забруднення навколишнього природного середовища і стягнення цього збору: Затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 1 березня 1999 р. // Офіційний вісник Ук­раїни. — 1999. — №9. — Ст. 347; Інструкція про порядок обчислення та спла­ти збору за забруднення навколишнього природного середовища: Затверд­жено наказом Міністерства охорони навколишнього природного середови­ща і державної податкової адміністрації України від 19 липня 1999 р. // Офіційний вісник України. — 1999. — №32. — Ст. 1692.

 

< Попередня   Наступна >