Головне меню

3.1.2. Акцизний збір

Податкове право - Гега П.Т., Доля Л.М. / Основи податкового права
64

3.1.2. Акцизний збір

Акцизний збір — це непрямий податок на високо­рентабельні та монопольні товари (продукцію), що вклю­чається до ціни цих товарів (продукції).

В Україні акцизний збір сплачується відповідно до Декрету Кабінету Міністрів України «Про акцизний збір» від 26 грудня 1992 р.

Перелік товарів (продукції), на які встановлюється акцизний збір, та його ставки затверджуються Верхов­ною Радою України. Так, наприклад, Законом України «Про ставки акцизного збору та ввізного мита на тютюнові вироби» від 6 лютого 1996 року встановлено ставки ак­цизного збору та ввізного мита на тютюнові вироби і ви­значено, що акцизний збір з тютюнових виробів, які імпор­туються в Україну, сплачується у валюті України за ва­лютним (обмінним) курсом Національного банку Украї­ни на день митного оформлення товарів. Акцизний збір з тютюнових виробів, що вироблені і реалізуються в Україні, сплачується у валюті України, розраховується за ва­лютним (обмінним) курсом Національного банку Украї­ни на перший день кварталу, в якому здійснюється реа­лізація тютюнових виробів, і залишається незмінним протягом кварталу.

За Декретом» платниками акцизного збору є суб'єк­ти підприємницької діяльності — виробники підакциз­них товарів (продукції), а також суб'єкти підприємниць­кої діяльності, котрі імпортують підакцизні товари (про­дукцію), а також громадяни України, іноземні громадя­ни та особи без громадянства, котрі ввозять (пересила­ють) предмети (товари) на митну територію України відповідно до законодавства.

Поняття об'єкт оподаткування визначено статтею З Декрету КМ України «Про акцизний збір», згідно з якою об'єктом оподаткування є:

— обороти з реалізації вироблених в Україні підак­цизних товарів (продукції) шляхом продажу, обміну їх на інші

товари (продукцію, роботи, послуги), безплатної передачі товарів (продукції) або з частковою оплатою їх;

— обороти з реалізації (передачі) товарів (продукції) для власного споживання, промислової переробки (крім оборотів з реалізації (передачі) для виробництва підак­цизних товарів), а також для своїх працівників;

— митна (коли її немає — закупівельна) вартість Імпортних товарів (продукції), придбаних за Іноземну валюту або в порядку обміну чи безплатної передачі.

Обчислюється акцизний збір за ставками в процентах до обороту з продажу товарів та в твердих сумах з одини­ці реалізованого товару (продукції). При закупівлі імпор­тних товарів (продукції) оподатковуваний оборот визна­чається з їхньої митної вартості. При визначенні вказа­ної вартості іноземна валюта перераховується в національну валюту України за курсом Національного банку Украї­ни, що діє на день подання митної декларації. У разі при­дбання на території України та в країнах колишнього Союзу РСР підакцизних товарів за іноземну валюту і по­дальшої реалізації їх за національну валюту України оподатковуваний оборот визначається з їхньої закупівель­ної вартості, перерахованої за курсом Національного банку України, що діє на день придбання цих товарів.

Акцизний збір від реалізації підакцизних товарів гро­мадянами, котрі займаються підприємницькою діяльні­стю, утримується в джерела виплати доходів.

Ставки акцизного збору є єдиними на всій території України.

Суми акцизного збору із ввезених на територію Украї­ни товарів зараховуються до державного бюджету, а з товарів, вироблених в Україні, — до місцевого бюджету за місцем виробництва їх і до державного бюджету у спів­відношеннях, установлених Верховною Радою України.

Не справляється акцизний збір при реалізації підак­цизних товарів (продукції) на експорт за іноземну валюту.

Не підлягає оподаткуванню оборот: з реалізації лег­кових автомобілів спеціального призначення для інва­лідів, оплата вартості яких провадиться органами соціаль­ного забезпечення, а також легкових автомобілів спе­ціального призначення (швидка медична допомога, міліція тощо) за переліком, що визначається Кабінетом Міністрів України; з реалізації спирту етилового, що використову­ється на виготовлення лікарських засобів та ветеринар­них препаратів.

Суб'єкти підприємницької діяльності, які імпортують підакцизні товари (продукцію), в обов'язковому порядку при перетинанні кордону їх декларують і подають орга­нам митного контролю декларацію в двох примірниках, один з яких цими органами надсилається до податкових адміністрацій за місцем розміщення суб'єктів підпри­ємницької діяльності, для справляння акцизного збору.

 

< Попередня   Наступна >