Головне меню
Головна Підручники Податкове право Гега П.Т., Доля Л.М. / Основи податкового права 3.1.12. Збір за геологорозвідувальні роботи, виконані за рахунок Державного бюджету

3.1.12. Збір за геологорозвідувальні роботи, виконані за рахунок Державного бюджету

Податкове право - Гега П.Т., Доля Л.М. / Основи податкового права

3.1.12. Збір за геологорозвідувальні роботи, виконані за рахунок Державного бюджету

Плата за відшкодування витрат на геологорозвіду­вальні роботи вводиться з метою відображення в собівар­тості і ціні на добувну продукцію складу витрат на робо­ти, пов'язані з пошуком і розвідкою родовищ корисних копалин, а також з метою компенсації видатків бюджету.

Обчислення і справляння відрахувань за геологороз­відувальні роботи, виконані за рахунок державного бю­джету, здійснюються на підставі Кодексу України про над­ра, Закону України «Про систему оподаткування» та По­станови Кабінету Міністрів України «Про затверджен­ня Порядку встановлення нормативів збору за геологороз­відувальні роботи, виконані за рахунок державного бю­джету, та його справляння» від 29 січня 1999 р. № 115. Відрахування мають здійснюватися усіма користувача­ми надр незалежно від форм власності та відомчого підпо­рядкування. Сплата відрахувань за геологорозвідувальні роботи не звільняє користувачів надр від сплати пла­тежів за користування надрами при видобутку корис­них копалин, за спеціальне використання прісних вод­них ресурсів, від інших обов'язкових платежів.

Платниками відрахувань за геологорозвідувальні роботи є користувачі надр усіх форм власності, вклю­чаючи підприємства з іноземними інвестиціями, які ви­добувають корисні копалини (в т. ч. підземні прісні, міне­ральні і термальні води) на родовищах, розвіданих за рахунок коштів Державного бюджету. Нормативи відрахувань за геологорозвідувальні ро­боти визначаються як частка вартості одиниці видобутої мінеральної сировини (за винятком підземних прісних, мінеральних і термальних вод, для яких норматив визна­чається як ставка відрахувань за одиницю видобутку їх).

Об'єктом обчислення відрахувань за геологороз­відувальні роботи є вартість видобутої мінераль­ної сировини або продукції її переробки.

При видобутку підземних прісних, мінеральних і тер­мальних вод об'єктом обчислення відрахувань за геолого­розвідувальні роботи є обсяг видобутку їх.

Розмір відрахувань за геологорозвідувальні роботи визначається користувачами надр самостійно, з вартості видобутої мінеральної сировини або продукції її пере­робки за відповідний період, з нормативів відрахувань і знижувальних коефіцієнтів (щодо підземних прісних, мінеральних та термальних вод — з обсягів видобутку їх та ставок відрахувань) і відображається у бухгал­терській звітності. Вартість видобутої мінеральної си­ровини визначається із обсягів видобутку та ціни оди­ниці реалізованої мінеральної сировини за відповідний період.

Ціна одиниці реалізованої мінеральної сировини виз­начається шляхом ділення виручки, одержаної фактич­но від реалізації мінеральної сировини (без врахування плати за користування надрами при видобутку корис­них копалин, рентної плати І податку на додану вартість) на обсяг її реалізації за звітний період.

Від сплати відрахувань за геологорозвідувальні ро­боти звільняються землевласники та землекористувачі, котрі здійснюють у встановленому порядку видобуток корисних копалин місцевого значення для власних по­треб (тобто без реалізації видобутої мінеральної сирови­ни чи продукції її переробки), або користуються надра­ми для господарських та побутових потреб на наданих їм у власність або користування земельних ділянках.

Платники несуть відповідальність за повноту обчис­лення і вчасну сплату відрахувань за геологорозвідувальні роботи до Державного бюджету, а також правиль­не складання і вчасне подання розрахунків до органів державної податкової служби відповідно до чинного за­конодавства.

Суми нарахувань за геологорозвідувальні роботи, що не були внесені у встановлений термін, сплачуються до Державного бюджету з нарахуванням пені із розрахун­ку 120 відсотків річних від облікової ставки Національ­ного банку України від суми недоплати, розрахованої за кожний день прострочення платежу.

 

 

Додати коментар