Головне меню
Головна Підручники Міжнародне право Міжнародне право / За ред. М. В. Буроменського Міжнародна поштова діяльність Дахно І. І. Міжнародне приватне право: Навч. посіб.

Міжнародна поштова діяльність Дахно І. І. Міжнародне приватне право: Навч. посіб.

Міжнародне право - Міжнародне право / За ред. М. В. Буроменського

У підручниках  з міжнародного приватного права з огляду на певні чинники донині не згадувалася міжнародна поштова діяльність. Спро- буємо систематизувати основні джерела.

Закон України “Про зв’язок” Верховна Рада України прийняла 16 трав-

ня 1995 р.

Існують певні підзаконні акти:

1. Правила користування міським та міжнародним телефонним зв’яз-

ком. Затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 28 червня

1997 р. № 639.

ttom: .0001pt; margin-left: 5.65pt; text-align: justify; text-indent: 14.15pt; line-height: 106%; mso-pagination: none; mso-layout-grid-align: none; text-autospace: none;">2. Правила надання послуг поштового зв’язку. Затверджені постано- вою Кабінету Міністрів України від 22 грудня 1997 р. № 1446 у редакції постанови Кабінету Міністрів України від 4 жовтня  2000 р. № 1515 (Офіційний вісник України. — 2000. — № 41).

3. Правила користування телеграфним зв’язком. Затверджені поста-

новою Кабінету Міністрів України від 4 березня 1997 р. № 208.

4. Постанова Кабінету Міністрів України від 6 грудня 1993 р. № 989 “Про приєднання до Конвенції про Європейську організацію супутнико- вого зв’язку та її Експлуатаційної угоди”.

5. Постанова Кабінету Міністрів України від 2 грудня 1996 р. № 1434

“Про створення Єдиної супутникової системи передачі інформації”.

6. Постанова Кабінету Міністрів України від 7 травня 1998 р. № 646 “Про приєднання до Угоди про координацію міждержавних відносин у галузі поштового електричного зв’язку” (укладеної у Бішкеку у межах СНД 9 жовтня 1992 р.).

7. Граничні тарифи на основні послуги зв’язку. Затверджені наказом

Держкомзв’язку та інформатизації України від 7 лютого 2000 р. № 23.

Зареєстровані в Міністерстві юстиції України 29 травня 2000 р. за

№ 308/4529. Код нормативного  акта 15980/2000 (Офіційний вісник

України. — 2000. — № 22).

8. Порядок митного контролю та митного оформлення міжнародних експрес-відправлень. Затверджений наказом Держмитслужби України від 26 липня 2000 р. № 405. Зареєстрований у Міністерстві юстиції України 13 вересня 2000 р. за № 603/4824 (Офіційний вісник України. —

2000. — № 38).

9. Правила обробки та відправлення міжнародної пошти в місцях між- народного поштового обліку України. Затверджені наказом Державного комітету зв’язку та інформації України, Державної митної служби України від 7 листопада 2001 р. № 165/626. Зареєстровані в Міністерстві юстиції України 5 лютого 2001 р. за № 112/5303. Код нормативного акта 17741/2001 (Офіційний вісник України. — 2001. — № 6).

У 1874 р. було утворено міжурядову організацію — Всесвітній по-

штовий союз. Статус спеціалізованої агенції ООН він отримав у 1947 р. Того ж року відповідний статус отримав Міжнародний союз електро- зв’язку, створений у 1865 р.

Україна є членом обох Союзів.

Президент України 1 лютого 1999 р. підписав Указ №110/99 “Про приєднання  України до Загального регламенту Всесвітнього поштового союзу, Всесвітньої поштової конвенції та її Заключного протоколу, Уго- ди про поштові посилки та її заключного протоколу, які були прийняті

14 вересня 1994 р. на ХХІ Конгресі Всесвітнього поштового союзу у Се- улі”. Верховна Рада України 15 липня 1994 р. прийняла Закон № 116/94-ВР, яким ратифікувала Статут і Конвенцію Міжнародного союзу електро- зв’язку.

Міжнародними поштовими відправленнями вважаються: “...упаковані та оформлені відповідно до вимог Актів Всесвітнього

поштового союзу та Правил користування послугами поштового зв’язку листи (прості, рекомендовані), відправлення з оголошеною цінністю, поштові картки (прості, рекомендовані), бандеролі та спеціальні мішки з позначкою “М” (прості, рекомендовані), дрібні пакети, поштові посил- ки (звичайні, з оголошеною цінністю), відправлення прискореної пошти з позначкою ЕМS, які приймаються для пересилання за межі України, надходять до України або переміщуються територією України транзитом підприємствами поштового зв’язку” (витяг з п. 1.1 Порядку нарахування митних зборів, мита, податку на додану вартість та акцизного збору при митному оформленні товарів, транспортних засобів та запасних частин до них, які переміщуються через митний кордон України і належать гро- мадянам. Затверджений наказом Державної митної служби України від

27 березня 2000 р. № 164. Зареєстрований у Міністерстві юстиції Украї- ни 13 квітня 2000 р. за № 227/4448. Код нормативного акта 15727/2000 (Офіційний вісник України. — 2000. — № 16).

Коротко зупинимося на трьох згаданих актах внутрішнього зако-

нодавства України з розглядуваного питання. Пункти 84–128 Правил користування телеграфним зв’язком стосуються міжнародних телеграм. У п. 84 зазначається: “Міжнародними телеграмами називаються телегра- ми, які передаються за кордон або надходять з-за кордону, а також теле- грами, що проходять транзитом через канали зв’язку України”. Зазначені пункти регламентують порядок приймання, анулювання, складання, під- рахунку слів у міжнародних телеграмах.  Ці пункти містять матеріально- правові норми. Колізійних норм у них немає.

Обробка міжнародних телеграм підприємствами зв’язку здійснюєть- ся згідно з Інструкцією про порядок оброблення міжнародних телеграм на підприємствах Державного комітету зв’язку України, затвердженою наказом голови зазначеного Комітету від 18 березня 1998 р. № 47.

Розділ 5 Правил користування міжміським та міжнародним телефон- ним зв’язком стосується особливостей користування цим видом зв’язку з іноземними країнами (крім країн СНД).

Відповідно до п. 178 міжнародні телефонні розмови між абонентами

України та іноземних країн поділяються на категорії. Черговість надан-

ня послуг визначається п. 179, види послуг передбачені п. 180.

Пункт 13 Правил користування послугами поштового зв’язку певною мірою збігається зі згаданим наказом Держмитслужби № 164. У ньому, зокрема, зазначається, що до міжнародних поштових відправлень нале- жать:

листи (прості, рекомендовані); відправлення з оголошеною цінністю; поштові картки (прості, рекомендовані);

бандеролі і спеціальні мішки з позначкою “М” (прості, рекомендовані);

дрібні пакети;

поштові посилки (звичайні, з оголошеною цінністю);

відправлення міжнародної прискореної пошти “EMS ”.

У п. 14 цих Правил встановлено, що міжнародні поштові відправлен-

ня приймаються до пересилання наземним шляхом і авіапоштою.

У п. 15 йдеться про те, що поштові відправлення від дипломатичних, консульських представництв зарубіжних країн, міжнародних, міжуря- дових організацій для пересилання в межах України, а також від усіх інших відправників на адреси зазначених установ оформлюються і опла- чуються як внутрішні. Тобто для таких відправлень встановлено націо- нальний режим. Правила, зокрема, встановлюють розміри і максималь- ну вагу міжнародних поштових відправлень. У п. 19 зазначається, що для оплати міжнародної кореспонденції можуть прийматися і міжна- родні купони для відповіді, випущені Міжнародним бюро Всесвітнього поштового союзу. Передбачено співвідношення, згідно з яким міжна- родні купони для відповіді обмінюються на поштові марки України.

Пунктом 24 передбачено, що у міжнародному поштовому обміні без- оплатно пересилаються наземним шляхом бандеролі із вкладенням ви- дань з випуклим шрифтом для сліпих та листи, написані секографічним способом, що приймаються у розкритому вигляді.

Пункт 33 регламентує, що саме можна пересилати у міжнародних бандеролях, а п. 34 — у спеціальних мішках з позначкою “М”.

У міжнародних відправленнях з оголошеною цінністю пересилають- ся цінні папери та документи. Дрібні пакети призначаються для пере- силання предметів культурно-побутового  призначення, які не пошкод- жуються під час транспортування і вартість яких не перевищує 30 SDR (спеціальні права запозичення). У міжнародних посилках пересилають- ся промислові товари, товари культурно-побутового  призначення, дозво- лені згідно із законодавством для відправлення за кордон та не заборо- нені для ввезення до країни призначення. У міжнародному поштовому обміні здійснюється пересилання звичайних посилок та посилок з ого- лошеною цінністю.

Фізичним особам дозволяється пересилати за митний кордон Украї- ни без сплати мита і митних зборів предмети, кількість яких не переви- щує товарної партії.

У п. 41 зазначених Правил встановлено, що саме дозволяється прий- мати для пересилання за кордон від юридичних осіб. Перелік предметів, заборонених до пересилання у міжнародних поштових відправленнях, наводиться  у п. 46. Цей перелік досить великий.

У п. 47 міститься перелік об’єктів, заборонених для пересилання без дозволу Міністерства культури. Пункт 48 спрямований проти тих, хто любить “обходити” закон: “Підприємствам поштового зв’язку заборо- няється пересилати або доставляти адресатам поштові відправлення, відправники яких проживають за межами України, здають або доруча- ють здавати відправлення в Україні з метою скористатися більш сприят- ливими тарифними умовами”.

Пунктом 75 встановлено: “Міжнародні поштові відправлення можуть прийматися з доставкою в країні призначення з відміткою “З посиль- ним”, а рекомендовані листи, поштові картки і бандеролі з відміткою “Вручити у власні руки” — тільки з повідомленням про вручення. Такі відправлення приймаються до країн, зазначених у Керівництві по прий- манню міжнародних поштових відправлень”.

< Попередня   Наступна >