Головне меню

ПЕРЕДМОВА

Кримінологія - Невмержицький Є.В. Правові проблеми боротьби
50

ПЕРЕДМОВА

Економіка – найбільш дієвий інструмент аналізу корупції, її причин і умов розповсюдження. Мораль, культура, політика, ментальність, безумовно, вносять свої нюанси в це явище, проте для розуміння того, де спокуса корупції найбільш відчутна і де вона чинить найбільший вплив на суспільне життя – визначальним є економічний підхід.

З іншого боку, аналізуючи причини криз і збоїв в економічному розвитку держави, неможливо не дійти висновку, що вони значною мірою обумовлені корумпованістю структур влади. Корупція знижує ефективність промислової політики, спонукає приватний бізнес діяти у тіньовому секторі, що призводить до порушення податкового і регулюючого законодавства.

Рівень актуалізації цієї проблеми значно підвищується у зв’язку з криміналізацією фактично всіх галузей господарювання, особливо сфери приватизації, підприємницької діяльності, кредитно-банківської і бюджетної систем, зовнішньоекономічної діяльності, а також зростання тіньового сектора економіки, що справляє негативний вплив фактично на всі сторони суспільного життя.

Ці негативні явища реально загрожують державному і суспільному ладу, вони стали серйозною перепоною інтеграції України до європейських економічних і політичних структур, сприяють соціальній пасивності населення і його недовіри до влади.

Пропонований навчальний посібник є спробою поглиблено дослідити зазначені процеси, їх детермінанти і виробити організаційні та правові механізми протидії корупції і економічній злочинності. У ньому аналізуються найактуальніші теми (цей перелік не є списком глав посібника), які суттєво вплинули на стан, динаміку і причини перелічених явищ, а саме:

- що таке економічна злочинність та її детермінанти;

- найпоширеніші

прояви економічної злочинності;

- проблеми тіньової економіки і відмивання грошових коштів та іншого майна, здобутих злочинним шляхом;

- механізми боротьби з економічною злочинністю;

- вплив світових глобалізаційних процесів на рівень і динаміку економічної злочинності в Україні;

- що таке корупція, її взаємозв’язок з економічною злочинністю;

- основні детермінанти корупції;

- міжнародний досвід боротьби з корупцією;

- механізми протидії корупції на сучасному етапі розвитку українського суспільства;

- проблеми удосконалення юридичної відповідальності за корупцію і економічну злочинність.

У процесі підготовки навчального посібника автором опрацьована відповідна наукова література, емпіричні дані, результати правозастосовчої діяльності уповноважених державних органів і посадових осіб; ґрунтовно проаналізовані нормативно-правові акти, які регулюють відносини у сферах матеріального виробництва та розподілу, енергетики, банківській та фінансовій сферах, а також ефективність норм кримінального та адміністративного права щодо боротьби з зазначеними правопорушеннями.

З кримінологічної точки зору вивчався склад осіб, які вчинили ці протиправні діяння, їх характер та обставини вчинених діянь. Особлива увага приділяється з’ясуванню ступеня впливу економічних і соціальних факторів на рівень і динаміку корупції, економічної злочинності, досліджувались причини і фактори «тінізації економіки», зростання злочинності у зазначених сферах. Проаналізовані також кваліфікаційні ознаки правопорушень, що скоюються в сфері економіки. Їх всебічне вивчення дало змогу достатньо повно і об’єктивно дати кримінологічну характеристику економічної злочинності та корупції в Україні, їх складових і чинників.

З метою активізації навчального процесу, стимулювання творчого підходу та поглибленого з’ясування студентами сутності цих явищ матеріал у навчальному посібнику викладено проблемно, з урахуванням попереднього вивчення економічних, базових та галузевих юридичних дисциплін. Опанування курсу «Правові проблеми боротьби з економічною злочинністю і корупцією» дасть можливість майбутнім юристам набути спеціальні знання та навички якісного юридичного забезпечення діяльності суб’єктів господарювання, виробничих структур, фінансово-банківських та інших установ, упереджувати можливі їх конфлікти з законом, вміння правильно кваліфікувати неправомірні дії осіб, що скоюють правопорушення, попереджувати порушення норм чинного законодавства та брати активну участь у ствердженні конституційних принципів законності та верховенства права.

 

< Попередня   Наступна >