Головне меню
Головна Підручники Кримінальне право Кримінальне право України: Навч. посіб Глава 30. ЗЛОЧИНИ У СФЕРІ ВИКОРИСТАННЯ ЕЛЕКТРОННО-ОБЧИСЛЮВАЛЬНИХ МАШИН (КОМП'ЮТЕРІВ), СИСТЕМ ТА КОМП'ЮТЕРНИХ МЕРЕЖ І МЕРЕЖ ЕЛЕКТРОЗВ'ЯЗКУ

Глава 30. ЗЛОЧИНИ У СФЕРІ ВИКОРИСТАННЯ ЕЛЕКТРОННО-ОБЧИСЛЮВАЛЬНИХ МАШИН (КОМП'ЮТЕРІВ), СИСТЕМ ТА КОМП'ЮТЕРНИХ МЕРЕЖ І МЕРЕЖ ЕЛЕКТРОЗВ'ЯЗКУ

Кримінальне право - Кримінальне право України: Навч. посіб
281

Глава 30. ЗЛОЧИНИ У СФЕРІ ВИКОРИСТАННЯ ЕЛЕКТРОННО-ОБЧИСЛЮВАЛЬНИХ МАШИН (КОМП'ЮТЕРІВ), СИСТЕМ ТА КОМП'ЮТЕРНИХ МЕРЕЖ І МЕРЕЖ ЕЛЕКТРОЗВ'ЯЗКУ

Родовим об'єктом злочинів даної групи є охоронювані кримі­нальним законодавством суспільні відносини у сфері безпеч­ного функціонування електронно-обчислювальних машин (комп'ютерів) систем та комп'ютерних мереж і мереж електро­зв'язку.

Предметами даних злочинів є: 1) електронно-обчислюва­льні машини (комп'ютери); 2) автоматизовані комп'ютерні си­стеми; 3) комп'ютерні мережі; 4) мережі електрозв'язку.

Незаконне втручання в роботу електронно-обчислювальних машин (комп'ютерів), систем та комп'ютерних мереж і мереж електрозв'язку (ст. 361)

Об'єктивна сторона даного злочину проявляється у формі: а) незаконного втручання в роботу автоматизованих електро­нно-обчислювальних машин, їх систем чи комп'ютерних ме­реж; б) розповсюдження комп'ютерного вірусу; в) незаконне втручання в роботу мереж електрозв'язку.

Даний злочин відноситься до злочинів з матеріальним скла­дом, тобто для визнання його закінченим, обов'язковим є настання суспільно небезпечних наслідків, передбачених у дис­позиціях даних норм: а) перекручення чи знищення комп'юте­рної інформації або носіїв такої інформації; б) розповсюджен­ня комп'ютерного вірусу; в) знищення, перекручення, блоку­вання інформації або порушення встановленого порядку її ма­ршрутизації.

Суб'єкт злочину загальний — фізична осудна особа, яка до вчинення злочину досягла 16-річного віку.

Суб'єктивна сторона характеризується виною у формі умислу.

Кваліфікованими ознаками даного злочину є вчинення вка­заних вище дій:

якщо вони заподіяли істотну шкоду;

вчинені повт

орно;

вчинені за попередньою змовою групою осіб.

Під істотною шкодою, якщо вона полягає у заподіянні ма­теріальних збитків, слід розуміти таку шкоду, яка в триста і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян.

Покарання за злочин: ч. 1 ст. 361 — штраф до сімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправні роботи на строк до двох років, або обмеження волі на той са­мий строк; ч. 2 ст. 361 — штраф від ста до чотирьохсот не­оподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеження волі на строк до п'яти років, або позбавлення волі на строк від трьох до п'яти років.

Викрадення, привласнення, вимагання комп'ютерної ін­формації або заволодіння нею шляхом шахрайства чи зло­вживання службовим становищем (ст. 362)

Об'єктом даного злочину є відносини власності на комп'ю­терну інформацію.

Предметом аналізованого злочину є комп'ютерна інформа­ція, яка міститься в електронно-обчислювальних машинах, комп'ютерній мережі чи на спеціальних носіях. Комп'ютерна інформація — це інформація, яка знаходиться на певних носі­ях, містить певні відомості та може створюватися, змінювати­ся та використовуватися за допомогою електронно-обчислюва­льних машин (комп'ютерів).

З об'єктивної сторони даний злочин полягає у вчиненні суспільно небезпечних дій, які виражаються у: а) викраденні; б) привласненні; в) вимаганні; г) заволодінні шляхом шахрайс­тва; ґ) зловживанні службовим становищем.

Викрадення комп'ютерної інформації — це незаконне заволодіння нею шляхом таємного або відкритого вилучення її у законного власника.

Привласнення полягає у протиправному оберненні на свою користь винним чужої комп'ютерної інформації, яка правомір­но знаходилася у його володінні.

Вимагання — це викладена винним у рішучій та категоричній формі пропозиція передати відповідну інформацію.

Заволодіння шляхам шахрайства — полягає у заволодінні чужою комп'ютерною інформацією або придбання права на майно шляхом обману чи зловживання довірою.

Заволодіння шляхом зловживання службовим станови­щем — характеризується оберненням комп'ютерної інформації на свою користь або користь третіх осіб шляхом використання службовою особою свого становища.

Суб'єкт цього злочину загальний (фізична осудна особа, яка до вчинення злочину досягла 16-річного віку), однак у ви­падку заволодіння комп'ютерною інформацією шляхом зло­вживання своїм службовим становищем — суб'єкт спеціаль­ний — службова особа (про поняття службової особи див. примітку до ст. 364 КК).

Суб'єктивна сторона характеризується виною у формі пря­мого умислу.

Кваліфікуючою ознакою даного злочину (ч. 2 ст. 362) є вчинення вказаних дій повторно або за попередньою змовою групою осіб.

Особливо кваліфікуючими ознаками є вчинення зазначених вище дій, якщо вони заподіяли істотну шкоду.

Істотна шкода може полягати у знищенні інформації, по­шкодженні електронно-обчислювальних машин, носіїв інфор­мації тощо.

Покарання за злочин: ч. 1 ст. 362 — штраф від п'ятдесяти до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправні роботи на строк до двох років; ч. 2 ст. 362 — штраф від ста до чотирьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеження волі на строк до трьох років, або по­збавлення волі на той самий строк; ч. З ст. 362 — позбавлен­ня волі на строк від двох до п'яти років.

Порушення правил експлуатації автоматизованих елект­ронно-обчислювальних систем (ст. 363)

Об'єктом злочину є суспільні відносини, що забезпечують порядок експлуатації автоматизованих електронно-обчислюва­льних машин, їх систем чи комп'ютерних мереж.

Предметом даного злочину є комп'ютерна інформація, яка міститься в автоматизованих електронно-обчислювальних ма­шинах, їхні системи чи комп'ютерні мережі.

З об'єктивної сторони злочин полягає у вчиненні діянь (у формі дії або бездіяльності), які порушують правила експлуа­тації автоматизованих електронно-обчислювальних машин, що спричинило настання наслідків: а) викрадення; б) перекручен­ня; в) знищення комп'ютерної інформації, засобів її захисту.

Поняття викрадення комп'ютерної інформації охарактеризо­ване в рамках ст. 362.

Перекручення комп'ютерної інформації -— це будь-яка її зміна за відсутності можливості відновити її попередній зміст.

Знищення комп'ютерної інформації полягає у приведенні її у стан, який унеможливлює її подальше використання.

Під незаконним копіюванням комп'ютерної інформації по­трібно розуміти відтворення або перенесення на інший носій без попереднього узгодження із власником.

Під істотним порушенням роботи автоматизованих елек­тронно-обчислювальних машин, їх систем чи комп'ютерних мереж може розумітися блокування доступу до інформації, по­шкодження комп'ютерів та їх мереж тощо.

Злочин вважається закінченим з моменту настання зазначе­них вище наслідків.

Суб'єкт злочину спеціальний — це особа, яка відповідаль­на за експлуатацію автоматизованих електронно-обчислюваль­них машин, їх систем чи комп'ютерних мереж.

Суб'єктивна сторона характеризується виною у формі умислу або необережності щодо порушення правил експлуата­ції автоматизованих електронно-обчислювальних машин, їх си­стем чи комп'ютерних мереж, а щодо суспільно небезпечних наслідків має місце вина у формі необережності.

Кваліфікуючою ознакою даного злочину (ч. 2 ст. 163) є за­подіяння істотної шкоди в результаті його вчинення.

Істотна шкода може полягати у спричиненні як матеріаль­них так і нематеріальних збитків. Дана ознака є оціночною і її з'ясування здійснюється у кожному окремому випадку судом з урахуванням фактичних обставин справи.

Покарання за злочин: ч. 1 ст. 363 — штраф до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавлен­ня права обіймати певні посади чи займатися певною діяльніс­тю на строк до п'яти років, або виправні роботи на строк до двох років; ч. 2 ст. 363 — штраф до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправні роботи на строк до двох років, або обмеження волі на строк до п'яти років, з по­збавлення права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років або без такого.

 

< Попередня   Наступна >