Головне меню
Головна Підручники Конституційне право зарубіжних країн Конституційне право зарубіжних країн ОСОБЛИВА ЧАСТИНА // Розділ 19 Основи конституційного права Сполучених Штатів Америки

ОСОБЛИВА ЧАСТИНА // Розділ 19 Основи конституційного права Сполучених Штатів Америки

Конституційне право зарубіжних країн - Конституційне право зарубіжних країн
63

ОСОБЛИВА ЧАСТИНА

Розділ 19

Основи конституційного права Сполучених Штатів Америки

Сполучені Штати Америки (США) займають більше третини континенту в Північній Америці. Мають володіння: Пуерто-Ріко і Віргінські острови, низку островів в Океанії. Територія – 9373 тис. кв. км. Столиця – м. Вашингтон. Населення – 270 млн чол. Офіційна мова – англійська.

Існуюча американська правова система почала складатися в колоніальний період на початку ХVП століття. Англійські посе­ленці, які прибували до Америки, принесли з собою і англійське право, яке було єдиним діючим правом. У кожній з 13 британсь­ких колоній застосовувались англійські закони та норми загально­го права, але вони мали значні обмеження, які були пов’язані з спе­цифікою соціально-економічних та політичних умов.

Після створення США в них діяли англійські закони, якщо їх суть не суперечила прийнятій Федеральній Конституції, та кон­ституціям штатів і новим законам. Англійське право застосову­валося з обмовкою «в тій мірі, в якій його норми відповідають умовам колоній». На основі цих норм у штатах склалися свої си­стеми загального права, які мали подібні та відмінні моменти у кожному штаті. Для кожного штату силу обов’язкового судового прецедента мало рішення Верховного суду цього штату. Рішення інших судів мають у кожному штаті силу лише «переконуючого прецедента».

Американська революція висунула ідею створення національ­ного, суто американського права. Прийняття Федеральної Кон­ституції 1787 р. та конституцій штатів, які увійшли до складу США, було важливим кроком у цьому напрямі.

Однак у цілому переходу американського права до романо-германської правової сім’ї не відбулося. Лише деякі штати, розташо­вані на територіях, відтор

гнутих від Іспанії та Франції, прийняли кодекси, які мають риси романської правової системи (Каліфор­нія, Луїзіана)1.

На сьогодні у США існує дуалістична система, яка має багато східного з англійською: прецедентне право у взаємодії з законо­давством. Право в США в цілому має структуру, аналогічну струк­турі загального права. Але це тільки зовнішній погляд. При до­сить пильному вивченні цього питання виявляються дуже суттєві відміни. Одна з таких відмін пов’язана з територіальним устроєм США. Штати, які входять до складу США, мають досить широку компетенцію, що дає їх змогу створювати своє законодавство і свою систему прецедентного права.

Отже, можна вважати, що в США існує 51 система права (одна федеральна та правові системи у кожному штаті). Найбільш суттє­ва відміна американської правової системи від англійської – най­важливіше значення Конституції як головного джерела права.

 

< Попередня   Наступна >