Головне меню

Розділ 27 Основи конституційного права Польщі

Конституційне право зарубіжних країн - Конституційне право зарубіжних країн
115

Розділ 27 Основи конституційного права Польщі

Польша – держава у Східній Європі. Територія – 312,7 тис. кв. км. Столиця – м. Варшава. Населення 38,6 млн чол. Офіційна мова – польська.

У листопаді 1918 р. Польща стала незалежною державою. У березні 1921 р. була прийнята демократична Конституція. Але незалежність польської держави тривала недовго. 1 вересня 1939 р. Німеччина здійснила злочинний напад на Польщу і про­тягом трьох тижнів розгромила її збройні сили. Почалася Друга світова війна. Гітлерівська Німеччина включила західну частину Польщі до складу третього рейху, східну перетворила на генерал-губернаторство, а фактично на колонію, де були утворені концен­траційні табори Майданек, Освенцім, Треблінка. В них було зни­щено шість мільйонів чоловік з окупованих країн Європи, серед яких понад два мільйони поляків. Польський народ розпочав бо­ротьбу проти окупантів.

Від повного біологічного знищення польську націю врятувала Червона Армія, яка розгромила німецькі збройні сили і, як відомо, втратила при звільненні Польщі від загарбників понад 1 млн 188 тис. солдатів. Владою у країні заволоділи комуністи.

 

< Попередня   Наступна >