Головне меню

Складання і уточнення попередніх списків виборців

Конституційно-процесуальне право - Конституційне та конституційно-процесуальне право
125

Складання і уточнення попередніх списків виборців

Складання попередніх списків виборців. У разі призначення виборів президента України, виборів народних депутатів України, всеукраїнського референдуму всі органи ведення реєстру на те­риторії України складають попередні списки виборців для кожної звичайної виборчої дільниці, а також для постійних спеціальних виборчих дільниць в установах кримінально-виконавчої системи, на полярних станціях і у військових частинах (формуваннях), дис­локованих за межами населених пунктів на значній віддалі від них. орган ведення реєстру в Міністерстві закордонних справ України складає попередні списки виборців для кожної постійної закордон­ної виборчої дільниці.

До попереднього списку виборців на виборчій дільниці включа­ються виборці, які відносяться до цієї дільниці відповідно до їх персо­нальних даних у базі даних реєстру. до списку виборців не включа­ються особи, записи щодо яких містяться у базі даних реєстру, однак які відповідно до персональних даних реєстру не мають права голосу, померли або вибули (у тому числі тимчасово на день голосування) зі своєї виборчої адреси.

У попередньому списку виборців зазначаються:

прізвище, власне ім’я (усі власні імена) та по батькові (за на­явності) виборця;

рік народження (для виборців, яким 18 років виповнилося у рік проведення виборів, — дата народження);

виборча адреса виборця (без зазначення поштового індексу і країни проживання);

відмітка про постійну нездатність виборця пересуватися са­мостійно (за необхідності).

Уточнення попередніх списків виборців. Виборчі комісії переда­ють до відповідного органу ведення реєстру власні звернення, звер­нення виборців, інших суб’єктів виборчого процесу щодо невключення, неправильного включення до попереднього списку виборців

чи неправильностей у відомостях про виборця.

Дільничні виборчі комісії, які самостійно склали попередні списки виборців, передають відомості про виборців, включених до цих списків (у тому числі у порядку уточнення), а також про виборців, виключених із цих списків в порядку уточнення, відпо­відним органам ведення реєстру за виборчими адресами цих ви­борців.

Орган ведення реєстру, який отримав звернення та документи, проводить перевірку цих відомостей та при їх підтвердженні вносить відповідні зміни до персональних даних виборців у реєстрі. про під­сумок розгляду звернення (внесення змін до реєстру або відмову в разі, якщо звернення про неправильності у списках виборців не під­твердилося) орган ведення реєстру повідомляє відповідні окружну (територіальну) та дільничну виборчі комісії.

Орган ведення реєстру, який отримав відомості та документи, вносить до бази даних відповідні службові відмітки щодо виборців, які не будуть голосувати за своїми виборчими адресами у зв’язку з їх включенням до списків виборців на інших виборчих дільницях.

У строки, встановлені відповідним законом про вибори або рефе­рендуми, однак не пізніш як за три дні до дня голосування на виборах чи референдумі, орган ведення реєстру виготовляє остаточні спис­ки виборців для кожної виборчої дільниці на відповідній території з відображенням у них уточнених відомостей та з дотриманням вимог, встановлених законом.

Уточнені списки виборців передаються окружним (територіаль­ним) чи дільничним виборчим комісіям.

 

< Попередня   Наступна >