Головне меню

Відкріпні посвідчення

Конституційно-процесуальне право - Конституційне та конституційно-процесуальне право
73

Відкріпні посвідчення

Виборець, який не раніше ніж за тридцять днів до дня виборів вибуває з населеного пункту, де він включений до списку виборців на звичайній виборчій дільниці, або повертається з-за кордону в Украї­ну, може звернутися до дільничної виборчої комісії з письмовою за­явою з проханням видати йому відкріпне посвідчення на право голо­су на виборах та виключити його зі списку виборців. така заява може бути подана виборцем не пізніше 20 години останньої п’ятниці перед днем голосування. На підставі цієї заяви та одного з документів, які посвідчують особу виборця, два члени дільничної виборчої комісії видають виборцю відкріпне посвідчення.

Відкріпні посвідчення виготовляються у кількості двох відсотків від кількості виборців, внесених до уточнених списків виборців. Цен­тральна виборча комісія забезпечує виготовлення бланків відкріпних посвідчень у централізованому порядку не пізніш як за сорок п’ять днів до дня виборів.

Відкріпне посвідчення є документом суворої звітності. Цен­тральна виборча комісія, територіальні (окружні) та дільничні ви­борчі комісії забезпечують збереження, суворий облік отриманих та виданих бланків відкріпних посвідчень.

Центральна виборча комісія не пізніше ніж за тридцять п’ять днів до дня виборів передає територіальним (окружним) виборчим комісіям бланки відкріпних посвідчень. Територіальна (окружна) ви­борча комісія не пізніш як за тридцять два дні до дня виборів передає разом зі списками виборців дільничним виборчим комісіям звичай­них виборчих дільниць бланки відкріпних посвідчень. дільничним виборчим комісіям спеціальних виборчих дільниць бланки відкріп­них посвідчень не передаються. дільничним виборчим комісіям за­кордонних виборчих дільниць, утворених при дипломатичних та ін­ших офіційних представництвах та консульських установах України за кордоно

м, бланки відкріпних посвідчень передаються у кількості, що дорівнює одному відсотку від кількості виборців, які включені до списку виборців на відповідній виборчій дільниці на час передання бланків відкріпних посвідчень.

О 20 годині останньої п’ятниці перед днем виборів дільнична ви­борча комісія встановлює кількість виборців, які отримали відкріпні посвідчення.

Територіальна (окружна) виборча комісія не пізніш як за трид­цять днів до дня голосування визначає в межах територіального ви­борчого округу, утвореного на території великого міста, одну велику або середню звичайну виборчу дільницю, а в межах інших територі­альних виборчих округів по одній великій або середній звичайній ви­борчій дільниці на території кожного міста обласного значення або районного центру кожного району, а також у курортних місцевостях, що входять до складу територіального виборчого округу, на яких бу­дуть голосувати виборці, включені до списку виборців на підставі від­кріпних посвідчень. Виборець, який отримав на звичайній виборчій дільниці відкріпне посвідчення для голосування в межах закордон­ного виборчого округу, має право бути включеним до списків вибор­ців та проголосувати на будь-якій закордонній виборчій дільниці.

Виборець, який має намір проголосувати на підставі відкріпного посвідчення, звертається не пізніше 12 години останньої суботи перед днем голосування до територіальної (окружної) виборчої комісії тери­торіального виборчого округу, зазначеного на відкріпному посвідченні, із заявою, яка подається разом з відкріпним посвідченням та докумен­том, в якому зроблено відмітку про видачу відкріпного посвідчення. У заяві виборець зазначає, на якій з визначених виборчих дільниць він має намір голосувати у день виборів. Відкріпне посвідчення не дає пра­ва виборцю голосувати у тому населеному пункті, де воно видане.

Територіальна (окружна) виборча комісія складає для кожної із визначених виборчих дільниць список виборців, які мають намір про­голосувати за відкріпними посвідченнями на відповідній виборчій дільниці. Цей список передається до дільничної виборчої комісії від­повідної виборчої дільниці не пізніше 16 години останньої суботи пе­ред днем виборів. Зазначений список є невід’ємною частиною списку виборців для голосування на відповідній дільниці.

 

< Попередня   Наступна >