Головне меню
Головна Підручники Конституційно-процесуальне право Конституційне та конституційно-процесуальне право § 11. Процедурні особливості місцевих виборів // Основні засади місцевих виборів

§ 11. Процедурні особливості місцевих виборів // Основні засади місцевих виборів

Конституційно-процесуальне право - Конституційне та конституційно-процесуальне право
114

§ 11. Процедурні особливості місцевих виборів

Основні засади місцевих виборів

Депутати сільських, селищних, міських рад та сільські, селищні, міські голови обираються громадянами України, які належать до від­повідних територіальних громад. депутати районних, обласних рад обираються громадянами України, які належать до відповідних тери­торіальних громад у межах району, області. Депутати Верховної Ради автономної республіки Крим обираються громадянами України, які проживають на території автономної республіки Крим.

Вибори депутатів сільських, селищних рад проводяться за мажо­ритарною системою відносної більшості в одномандатних виборчих округах, на які поділяється вся територія відповідно села (кількох сіл, жителі яких добровільно об’єдналися у сільську громаду), селища.

Вибори депутатів міських, районних у місті, районних, обласних рад, міст Києва та Севастополя, депутатів Верховної ради автоном­ної республіки Крим проводяться за пропорційною системою: депута­ти обираються за виборчими списками кандидатів у депутати від ор­ганізацій політичних партій, виборчих блоків організацій політичних партій у багатомандатному виборчому окрузі, межі якого збігаються з межами відповідно міста, відповідного району у місті, району, від­повідної області, міст Києва та Севастополя, автономної республіки Крим згідно з існуючим адміністративно-територіальним устроєм.

Вибори сільських, селищних, міських голів проводяться замажо-ритарною системою відносної більшості в єдиному одномандатному виборчому окрузі, межі якого збігаються з межами села (кількох сіл, жителі яких добровільно об’єдналися у сільську громаду), селища, міста згідно з існуючим адміністративно-територіальним устроєм.

 

-protsec/466-konst-prostes/7953-2010-11-02-13-40-53.html">< Попередня   Наступна >