Головне меню

Парламентські слухання

Конституційно-процесуальне право - Конституційне та конституційно-процесуальне право
75

Парламентські слухання

З метою вивчення питань, що становлять суспільний інтерес та по­требують законодавчого врегулювання, у Верховній раді України про­водяться парламентські слухання. Вони проводяться в сесійний період, як правило, не більше одного разу на місяць у дні тижня, що відводиться для роботи в парламентських комітетах і депутатських фракціях.

Пропозиція щодо проведення парламентських слухань може бути внесена на основі рішення, прийнятого комітетом з відповідного пи­тання, у вигляді проекту постанови Верховної ради, в якому має ви­значатися тема парламентських слухань та дата їх проведення. для обговорення на парламентських слуханнях може бути запропоновано лише одне тематичне питання.

Питання про проведення парламентських слухань включається до порядку денного парламентської сесії без голосування. рішення про тему, день та час проведення парламентських слухань прийма­ється Верховною радою не пізніш як за 30 днів до їх проведення. У постанові про проведення парламентських слухань також зазнача­ється комітет чи комітети, які здійснюють підготовку до проведення парламентських слухань, органи державної влади, які мають подати до парламенту необхідні інформаційно-аналітичні матеріали та під­готувати доповідь з питання, що розглядається на слуханнях, поря­док їх висвітлення у засобах масової інформації.

Пропозиції про проведення парламентських слухань з питань, які вже були предметом обговорення Верховної Ради поточного скли­кання, можуть бути внесені не раніше ніж через рік після проведення попередніх парламентських слухань з відповідної теми.

Для участі в парламентських слуханнях у Верховній раді запрошу­ються представники органів державної влади, органів місцевого самовря­дування, політичних партій, інших об’єднань громадян, наукових установ,

представники громадськості, які виявили бажання взяти в них участь і подали не пізніш як за п’ять днів відповідну заявку до комітету, що про­водить підготовку до слухань. список запрошених осіб та порядок про­ведення парламентських слухань вносяться для погодження з головою Верховної ради України не пізніш як за три дні до їх проведення.

Не пізніш як за п’ять днів до проведення парламентських слу­хань Кабінет Міністрів України, інші органи державної влади, органи місцевого самоврядування та комітети відповідно до предметів їх ві­дання надають народним депутатам аналітичні та довідкові матеріали з питань, що розглядатимуться на парламентських слуханнях. інші учасники парламентських слухань отримують відповідні матеріали під час їх реєстрації.

Парламентські слухання, як правило, проводяться в залі засідань Верховної ради. парламентські слухання відкриває і веде голова Верховної ради України, перший заступник або заступник голови Верховної ради.

Під час парламентських слухань заслуховуються доповіді з обго­ворюваної теми, відповіді на запитання та проводиться обговорення. при необхідності після доповіді та відповідей на запитання заслухо­вується співдоповідь представника комітету, відповідального за під­готовку проведення парламентських слухань, після чого співдопові­дач відповідає на запитання.

Після заслуховування доповіді та співдоповіді, відповідей на за­питання проводиться загальне обговорення. У разі необхідності голо­вуючим на засіданні може бути прийнято рішення про продовження обговорення, після завершення якого головуючий підбиває підсумки парламентських слухань.

Парламентські слухання проводяться гласно і відкрито з прямою радіотрансляцією, а при необхідності і телетрансляцією. За резуль­татами парламентських слухань Верховна рада приймає постанову, якою схвалює відповідні рекомендації.

Запитання для самоконтролю

В чому полягає сутність парламенту як органу державної вла­ди? ?які риси йому притаманні?

Охарактеризуйте парламент України як орган державної вла­ди: яким чином він формується, які функції має, коли і за яких умов припиняються його повноваження? доведіть або спрос­туйте: Верховна рада України, яка припинила бути повноваж­ною, продовжує функціонувати до моменту відкриття першого засідання Верховної ради України нового скликання.

У яких формах організовує свою роботу Верховна Рада? Здій­снення яких процедур вимагає підготовка проведення першої сесії новообраного парламенту?

Як формується порядок денний парламентської сесії? які питання включаються до порядку денного роботи Верховної ради позачергово і без голосування?

В чому полягає відмінність процедур повного і скороченого обговорення питань порядку денного на засіданнях Верхо­вної ради? У які способи здійснюється відкрите і таємне го­лосування по цих питаннях?

В яких формах парламент закріплює результати свого воле­виявлення? ?чи допускається законом можливість відхилення від передбачених законом процедур ухвалення парламент­ських рішень, і якщо так, то яким чином засвідчується така можливість у кожному конкретному випадку?

Хто має право вносити пропозиції відносно кандидатур на по­саду голови Верховної ради України? чи може бути переоб­рання спікера парламенту підставою для розгляду Верховною радою питання про перебування на своїх посадах першого віце-спікера та віце-спікера парламенту?

Як утворюються профільні комітети парламенту? За яким принципом відбувається квотування розподілу керівних по­сад парламентських комітетів?

Що таке парламентський контроль? через які органи, в яких формах та у який спосіб Верховна рада України здійснює контроль за діяльністю уряду, обігом бюджетних коштів, до­держанням конституційних прав і свобод людини і громадя­нина?

 

< Попередня   Наступна >