Головне меню
Головна Підручники Конституційно-процесуальне право Конституційне та конституційно-процесуальне право Порядок дострокового припинення Верховною Радою України повноважень Верховної Ради Автономної Республіки Крим

Порядок дострокового припинення Верховною Радою України повноважень Верховної Ради Автономної Республіки Крим

Конституційно-процесуальне право - Конституційне та конституційно-процесуальне право
239

Порядок дострокового припинення Верховною Радою України повноважень Верховної Ради Автономної Республіки Крим

Відповідно до п. 28 ч. 1 ст. 85 Конституції України Верховна рада України достроково припиняє повноваження Верховної ради автономної республіки Крим у разі порушення нею Конституції та законів України.

Згідно зі ст. 232 регламенту Верховної ради України пропозиція про дострокове припинення повноважень Верховної ради автоном­ної республіки Крим може бути внесена головою Верховної ради України або народними депутатами у кількості не менше 45 осіб. Внесення такої пропозиції допускається лише за наявності висновку Конституційного суду України про порушення Верховною радою АРК Конституції або законів України.

Питання про дострокове припинення повноважень Верховної ради автономної республіки Крим включається до порядку денного сесії Верховної ради без голосування.

Голова Верховної ради України не пізніше ніж через сім днів піс­ля одержання пропозиції про дострокове припинення повноважень Верховної ради АРК визначає дату розгляду питання на пленарному засіданні Верховної ради України. підготовку і попередній розгляд зазначеного питання проводить комітет, до предмета відання якого належать питання статусу Автономної республіки Крим.

Представники Верховної ради АРК обов’язково запрошуються для участі в розгляді питання про дострокове припинення повнова­жень Верховної ради АРК на пленарному засіданні Верховної ради України.

Обговорення питання про дострокове припинення повноважень Верховної ради АРК на пленарному засіданні Верховної ради Укра­їни проводиться за процедурою повного обговорення з обов’язковим наданням представнику Верховної ради АРК часу для виступу та часу для відповідей на запитання народних депутатів.

Повноваження Верховної ради автономної республіки Крим вважаються припиненими, якщо за це проголосувало більше полови­ни народних депутатів від конституційного складу Верховної ради України. одночасно з прийняттям такого рішення Верховна рада України приймає рішення про призначення позачергових виборів до Верховної ради АРК.

Якщо пропозиція про дострокове припинення повноважень Верхо­вної ради АРК після розгляду питання на пленарному засіданні Верхо­вної ради України не підтримана необхідною кількістю голосів народ­них депутатів, вона вважається відхиленою. У цьому випадку повторне внесення аналогічної пропозиції з тих же підстав не допускається.

Запитання для самоконтролю

Хто може ініціювати питання щодо внесення змін до Консти­туції України? чим відрізняється процедура обговорення і схвалення відповідного законопроекту від аналогічної проце­дури підготовки і прийняття звичайного закону?

Розкрийте поняття бюджетного процесу. прерогативою яко­го суб’єкта законодавчої ініціативи є підготовка законопро­екту про державний бюджет? які особливості Закону про державний бюджет обумовлюють специфіку окремих стадій бюджетного процесу?

Дайте визначення понять “інавгурація” та “імпічмент”. проаналізуйте процедуру дострокового припинення по­вноважень президента України в порядку усунення з поста і визначте, відсутність чи юридична недосконалість яких законодавчих положень робить цю процедуру технічно не­можливою.

Хто із суб’єктів права законодавчої ініціативи не може бути суб’єктом подання до Верховної ради України законопроек­тів про ратифікацію міжнародних договорів України? чи по­ширюється це правило на процедуру денонсації міжнародних договорів?

Назвіть акт, який засвідчує юридичний факт надання парла­ментом України згоди на обов’язковість для України укладе­них від її імені чи імені її Уряду міжнародних договорів. яка посадова особа України контрасигнує цей акт?

Які нормативно-правові акти регламентують організацію і порядок діяльності Кабінету Міністрів України? до якої ка­тегорії посад належать посади членів Уряду? розкрийте юри­дичний зміст поняття цієї категорії.

Настання якого юридичного факту є необхідною умовою функціонування новопризначеного персонального складу Уряду після набуття ним своїх повноважень в порядку, ви­значеному законом?

За яких обставин повноваження Уряду припиняються до­строково? чи можлива ситуація, за якої відставка прем’єр-міністра України не потягне за собою відставку усього складу Кабінету Міністрів України?

9. Охарактеризуйте особливості правового статусу Кабінету Міністрів України в контексті правового режиму його вза­ємовідносин з парламентом і главою держави. Яким чином ці особливості впливають на характер юридичної відповідаль­ності Уряду як колегіального органу державної влади?

Розкрийте сутність поняття інституту контрасигнації. Коли і за яких умов норми цього інституту застосовуються в консти­туційній практиці в Україні?

Які органи Кабінету Міністрів забезпечують його роботу? Хто наділений правом ініціативи у прийнятті урядових актів?

В яких конституційних процедурах виражається участь Вер­ховної ради України у формуванні органів судової влади?

За яких правових умов розгляд питання про дострокове при­пинення повноважень Верховної ради автономної республі­ки Крим стає можливим у Верховній раді України?

 

< Попередня   Наступна >