Головне меню
Головна Підручники Конституційно-процесуальне право Конституційне та конституційно-процесуальне право Провадження у справах щодо відповідності Конституції України чинних міжнародних договорів України або тих міжнародних договорів, що вносяться до Верховної Ради України для надання згоди на їх обов’язковість.

Провадження у справах щодо відповідності Конституції України чинних міжнародних договорів України або тих міжнародних договорів, що вносяться до Верховної Ради України для надання згоди на їх обов’язковість.

Конституційно-процесуальне право - Конституційне та конституційно-процесуальне право
419

Провадження у справах щодо відповідності Конституції України чинних міжнародних договорів України або тих міжнародних договорів, що вносяться до Верховної Ради України для надання згоди на їх обов’язковість.

Конституційний суд України розглядає справи і дає висновки щодо конституційності:

а) чинних міжнародних договорів України;

б) міжнародних договорів України, що вносяться до Верховної ради України для надання згоди на їх обов’язковість.

Питання щодо конституційності чинного міжнародного догово­ру розглядається Конституційним судом за конституційним подан­ням президента України або Кабінету Міністрів України. У разі дачі висновків про невідповідність міжнародного договору Конституції України Конституційний суд у цьому ж провадженні вирішує також питання щодо неконституційності цього договору чи його окремих частин.

Питання щодо конституційності міжнародних договорів, що вносяться до Верховної Ради України для надання згоди на їх обов’язковість, розглядаються Конституційним судом також за конституційним поданням президента України або Кабінету Мі­ністрів України до прийняття Верховною радою відповідного закону. Відкриття конституційного провадження у цих справах зупи­няє розгляд Верховною радою питання щодо надання згоди на їх обов’язковість.

Питання щодо конституційності правових актів Верховної ради, президента або Кабінету Міністрів України про набрання міжнарод­ними договорами чинності для України розглядаються Конституцій­ним судом відповідно до положень закону про порядок провадження у справах щодо конституційності законів та інших правових актів Верховної ради України, актів президента України, актів Кабінету Міністрів України, правових актів Верховної ради автономної рес­публіки Крим. під час розгляду справ

и щодо конституційності тако­го правового акта Конституційний суд одночасно дає висновок щодо конституційності міжнародного договору України, що набрав чин­ності за цим правовим актом.

 

< Попередня   Наступна >