Головне меню
Головна Підручники Конституційно-процесуальне право Конституційне та конституційно-процесуальне право Провадження за заявами про встановлення належності до громадянства України

Провадження за заявами про встановлення належності до громадянства України

Конституційно-процесуальне право - Конституційне та конституційно-процесуальне право
172

Провадження за заявами про встановлення належності до громадянства України

У вирішенні питань громадянства України беруть участь:

Президент України;

Комісія з питань громадянства при президентові України;

спеціально уповноважений центральний орган виконавчої влади з питань громадянства та підпорядковані йому органи;

Міністерство закордонних справ України, дипломатичні представництва і консульські установи України.

Провадження з питань громадянства здійснюється в порядку, визначеному порядком провадження за заявами і поданнями з пи­тань громадянства України та виконання прийнятих рішень, затвер­дженим Указом президента України від 27 березня 2001 р.

Провадження за заявами про встановлення належності до гро­мадянства України здійснюють районне, районне у місті, міське управління/відділ МВС України, головне управління МВС України в Автономній Республіці Крим, місті Києві, Київській області, управ­ління МВС України в області, місті Севастополі, а також диплома­тичні представництва і консульські установи України за кордоном.

Районне, районне у місті, міське управління або відділ МВС Укра­їни, до якого подано документи щодо встановлення належності до громадянства України, перевіряє відповідність оформлення поданих документів вимогам законодавства України. якщо під час перевірки буде встановлено, що подані заявником документи не оформлені від­повідно до вимог чинного законодавства, ці документи не пізніш як у двотижневий строк з дня їх надходження повертаються заявникові для усунення недоліків. Якщо заявник у двомісячний строк з дня по­вернення йому документів не усуває недоліки та не подає документи повторно, начальник районного, районного у місті,

міського управ­ління або відділу МВС України приймає рішення про припинення провадження за цією заявою.

Подані заявником документи не пізніш як у двотижневий строк з дня їх надходження надсилаються до головного управління МВС Укра­їни в Автономній Республіці Крим, місті Києві, Київській області, управління МВС України в області, місті Севастополі. Зазначені ор­гани також перевіряють відповідність оформлення документів щодо встановлення належності до громадянства України вимогам законо­давства України та підтвердження ними наявності фактів, з якими закон пов’язує належність особи до громадянства України. Якщо під час перевірки буде встановлено, що подані заявником документи не оформлені відповідно до вимог чинного законодавства, зазначені документи повертаються до районного, районного у місті, міського управління або відділу МВС України, до якого документи були по­дані заявником, звідки не пізніш як у тижневий строк з дня їх повер­нення вони надсилаються заявникові для усунення недоліків. якщо заявник у двомісячний строк з дня повернення йому документів не усуває недоліки та не подає документи повторно, начальник район­ного, районного у місті, міського управління або відділу МВС Украї­ни приймає рішення про припинення провадження за цією заявою.

Якщо документи оформлені належним чином і підтверджують наявність фактів, з якими закон пов’язує належність особи до громадянства України, начальник головного управління МВС України в автономній республіці Крим, місті Києві, Київській області, управ­ління МВС України в області, місті Севастополі або його заступник приймає рішення про встановлення належності особи до грома­дянства України. Якщо під час перевірки буде встановлено, що пода­ні заявником документи не підтверджують наявність фактів, з якими закон пов’язує належність особи до громадянства України, начальник головного управління МВС України в Автономній республіці Крим, місті Києві, Київській області, управління МВС України в області, місті Севастополі або його заступник приймає вмотивоване рішення про відмову у задоволенні клопотання про встановлення належнос­ті особи до українського громадянства.

Рішення про встановлення належності особи до громадянства України або про відмову у задоволенні такого клопотання не пізніш як у двотижневий строк з дня надходження документів надсилаєть­ся до районного, районного у місті, міського управління або відділу МВС України, до якого документи були подані заявником, що не піз­ніш як у тижневий строк з дня надходження відповідного рішення повідомляє про нього заявника у письмовій формі. У разі прийнят­тя рішення про відмову в задоволенні клопотання про встановлення належності особи до громадянства України заявникові у письмовій формі повідомляються також причини відмови.

Дипломатичне представництво чи консульська установа Украї­ни, до якої подано документи про встановлення належності до гро­мадянства України, перевіряє відповідність оформлення поданих документів вимогам законодавства України та підтвердження ними наявності фактів, з якими закон пов’язує належність особи до грома­дянства України. Якщо під час перевірки буде встановлено, що подані заявником документи не оформлені відповідно до вимог чинного за­конодавства, дипломатичне представництво чи консульська установа України не пізніш як у місячний строк з дня надходження документів повертає їх заявникові для усунення недоліків. якщо заявник у дво­місячний строк з дня повернення йому документів не усуває недоліки та не подає документи повторно, керівник дипломатичного представ­ництва чи консульської установи України або його заступник при­ймає рішення про припинення провадження за цією заявою.

Якщо документи оформлені належним чином і підтверджують наявність фактів, з якими закон пов’язує належність особи до громадянства України, керівник дипломатичного представництва чи консульської установи України або його заступник не пізніш як у мі­сячний строк з дня надходження документів приймає рішення про встановлення належності особи до громадянства України та по­відомляє про це заявникові у письмовій формі. якщо під час пере­вірки буде встановлено, що подані заявником документи не підтвер­джують наявність фактів, з якими закон пов’язує належність особи до громадянства України, керівник дипломатичного представництва чи консульської установи України або його заступник не пізніш як у місячний строк з дня надходження документів приймає вмотивоване рішення про відмову в задоволенні клопотання про встановлення належності особи до громадянства України та повідомляє про це за­явникові у письмовій формі із зазначенням причин відмови.

 

< Попередня   Наступна >