Головне меню
Головна Підручники Конституційно-процесуальне право Конституційне та конституційно-процесуальне право Припинення громадянства України та скасування рішень про набуття громадянства

Припинення громадянства України та скасування рішень про набуття громадянства

Конституційно-процесуальне право - Конституційне та конституційно-процесуальне право
178

Припинення громадянства України та скасування рішень про набуття громадянства

Громадянство України припиняється:

а) внаслідок виходу з громадянства;

б) внаслідок втрати громадянства;

в) за підставами, передбаченими міжнародними договорами України.

Вихід з громадянства України. громадянин України, який ви­їхав на постійне проживання за кордон, може вийти з громадянства України за його клопотанням.

Вихід з громадянства України допускається, якщо особа набула громадянство іншої держави або отримала документ, виданий упо­вноваженими органами іншої держави, про те, що громадянин Украї­ни набуде її громадянство, якщо вийде з громадянства України.

Вихід дітей віком від 14 до 18 років з громадянства України може відбуватися лише за їхньою згодою.

Вихід з громадянства України не допускається, якщо особу, яка клопоче про вихід з громадянства, в Україні притягнуто як обвинува­чену у кримінальній справі або стосовно якої в Україні є обвинуваль­ний вирок суду, що набрав чинності і підлягає виконанню.

Громадянство України втрачається, якщо:

1) громадянин України після досягнення ним повноліття до­бровільно набув громадянство іншої держави. Добровільним набуттям громадянства іншої держави вважаються всі ви­падки, коли громадянин України за своїм вільним волевияв­ленням, вираженим у формі письмового клопотання, набув громадянство іншої держави або якщо він добровільно отри­мав документ, що підтверджує наявність набуття ним інозем­ного громадянства, за винятком випадків, коли:

а) діти при народженні одночасно з громадянством України набувають також гр

омадянство іншої держави;

б) діти, які є громадянами України і усиновлені іноземцем, набувають громадянство усиновителя;

в) громадянин України автоматично набув громадянство ін­шої держави внаслідок одруження з іноземцем;

г) згідно із законодавством іншої держави її громадянство надано громадянину України автоматично без його до­бровільного волевиявлення і він не отримав добровільно документ, що підтверджує наявність у нього громадянства іншої держави;

іноземець набув громадянство України і не подав у порядку, встановленому законом, документ про припинення інозем­ного громадянства або декларацію про відмову від нього;

іноземець набув громадянство України і скористався правами або виконав обов’язки, які надає чи покладає на нього інозем­не громадянство;

особа набула громадянство України внаслідок подання свідо­мо неправдивих відомостей або фальшивих документів;

громадянин України без згоди державних органів України до­бровільно вступив на військову службу, на роботу в службу без­пеки, правоохоронні органи, органи юстиції або органи держав­ної влади чи органи місцевого самоврядування іншої держави.

Усі перераховані положення, окрім випадку набуття особою гро­мадянства внаслідок подання нею свідомо неправдивих відомостей або фальшивих документів, не застосовуються, якщо внаслідок цього громадянин України стане особою без громадянства.

Громадянин України, який подав заяву про вихід з громадян­ства України або щодо якого оформляється втрата громадянства, до набрання чинності рішенням про припинення громадянства Укра­їни користується всіма правами і несе всі обов’язки громадянина України.

Рішення про оформлення набуття громадянства України скасо­вується, якщо особа набула громадянство України шляхом обману, внаслідок подання свідомо неправдивих відомостей або фальшивих документів, приховування будь-якого суттєвого факту, за наявності якого особа не може набути громадянство України.

 

< Попередня   Наступна >