Головне меню

§ 5. санкції конституційно-правової відповідальності

Конституційно-процесуальне право - Конституційне та конституційно-процесуальне право
129

§ 5. Санкції конституційно-правової відповідальності

Характерною рисою конституційної відповідальності, яка відріз­няє її від інших видів юридичної відповідальності, є своєрідність її санкцій. Вони можуть бути різними: прийняття резолюції недовіри, дострокове припинення повноважень, усунення з поста в порядку ім­пічменту, відмова в реєстрації чи скасування реєстрації кандидата в депутати і т. ін. В юридичній літературі питання про віднесення кон­кретних санкцій до заходів конституційно-правової відповідальності вирішується неоднозначно.

У будь-якому разі санкція є обов’язковим атрибутом ретроспек­тивної юридичної відповідальності. В цьому плані конституційно-правова відповідальність не є винятком. Більше того, вона взагалі дуже часто виступає в якості форми реалізації деяких санкцій.

У правовій державі в основу побудови системи державних орга­нів покладається принцип поділу влади. Цей принцип, закріплений і у Конституції України, зокрема, визначає, що державна влада в Україні здійснюється на засадах її поділу на законодавчу, виконавчу та судо­ву. основою даного принципу є механізм стримувань і противаг, який фактично закріплюється в санкціях норм конституційного права.

До кожного окремого суб’єкта конституційно-правової відпові­дальності можна застосувати одну або декілька з наведених санкцій:

скасування незаконних актів (примусова ліквідація право­відносин, що незаконно виникли, відновлення порушеного правопорядку, усунення спричиненої шкоди і відшкодування завданих збитків);

призупинення дії актів державних органів з мотивів їх некон­ституційності або невідповідності чинному законодавству;

визнання результатів виборів чи референдумів, інших форм народного волевиявлення недійсними;

дострокове припинення повноважень органів державної вла­ди,

усунення з посади;

дострокове переформування органів;

позбавлення юридичної сили дій, які не відповідають вимо­гам конституційно-правових норм;

процесуальні санкції, передбачені регламентами колегіальних органів державної влади.

Тут варто звернути увагу на один надзвичайно важливий в су­часних умовах факт: як уже відзначалося, норми Конституції є нор­мами прямої дії. Звернення до суду для захисту конституційних прав і свобод людини і громадянина безпосередньо на підставі Консти­туції України гарантується. В контексті питання, що розглядається, це також означає, що відповідальність за санкціями конституційно-правових норм безпосередня і настає остільки, оскільки передбачена як така у Конституції та конституційних законах.

Запитання для самоконтролю

дайте визначення поняття конституційно-правової відпові­дальності. В чому, на Вашу думку, полягає її специфіка?

яким чином реалізується конституційно-правова відпові­дальність? поміркуйте над тим, чи не унеможливлює мож­ливість її застосування той факт, що окреслення меж мате­ріальної підстави конституційно-правової відповідальності в законодавстві не існує, а так само і не існує її процесуального визначення.

розкрийте зміст понять “форми” і “санкції конституційно-правової відповідальності”. Доведіть чи спростуйте тверджен­ня про те, що вони є тотожними.

який критерій, на Вашу думку, є визначальним у класифі­кації санкцій конституційно-правової відповідальності? по­міркуйте над тим, чи впливає специфіка правового статусу окремих суб’єктів конституційно-правової відповідальності на можливість її реального настання і визначте, які механізми існують, або які механізми необхідно закріпити законодавчо для того, аби процес притягнення до конституційної відпові­дальності зробити можливим, а сам факт існування такої від­повідальності де-юре конституційно легітимним.

< Попередня   Наступна >