Головне меню

Д

Конституційно-процесуальне право - Конституційне та конституційно-процесуальне право
42

— Д —

Денонсація (фр. dйnoncer — повідомляти, розривати; від лат. denun-tiatio — повідомлення) — це правомірна одностороння відмова держави від виконання чинного міжнародного договору, якому передує офіційне повідомлення інших сторін договору щодо на­міру припинити його дію (щодо двосторонніх угод) або вийти з нього (для багатосторонніх угод), і яке призводить до припинення дії останнього для відповідної держави.

Депутатська недоторканність — це елемент статусу народного де­путата України, що є конституційною гарантією безперешкод­ного та ефективного здійснення народним депутатом своїх повноважень і передбачає звільнення його від юридичної відпо­відальності у визначених Конституцією випадках та особливий порядок притягнення народного депутата України до криміналь­ної відповідальності, його затримання, арешту, а також застосування інших заходів, пов’язаних з обмеженням його особистих прав і свобод.

Депутатська група (фр. groupe — гурт, громада) — це добровільне об’єднання депутатів парламенту на позапартійній основі.

Депутатська фракція (лат. fractio — розламування) — це організо­вана група членів політичної партії, утворена для проведення її політики в парламенті чи представницьких зібраннях місцевого рівня (депутатська група, сформована на основі партійної прина­лежності депутатів).

Депутатське звернення — це викладена в письмовій формі пропози­ція народного депутата, звернена до органів державної влади та органів місцевого самоврядування, їх посадових осіб, керівників підприємств, установ і організацій, об’єднань громадян здійснити певні дії, дати офіційне роз’яснення чи викласти позицію з питань, віднесених до їх компетенції.

Депутатський запит — це вимога народного депутата, народних депу­татів чи комітету Верхо

вної ради України, яка заявляється на сесії Верховної ради до президента України, до органів Верховної ради України, до Кабінету Міністрів України, до керівників інших органів державної влади та органів місцевого самоврядування, а також до ке­рівників підприємств, установ і організацій, розташованих на терито­рії України, незалежно від їх підпорядкування і форм власності, дати офіційну відповідь з питань, віднесених до їх компетенції.

Депутатський /суддівський/ імунітет (лат. immunitas — звільнення від повинностей, пільга, свобода) — це елемент правового статусу народних депутатів і суддів, який передбачає, що вони не можуть бути без згоди Верховної ради України затримані чи заарештовані до винесення обвинувального вироку судом.

Депутатський /суддівський/ індемнітет (лат. indemnitas — захист від посягання, шкоди, забезпечення охорони) — це елемент правового статусу народних депутатів і суддів, який передбачає, що вони не несуть юридичної відповідальності за результати голосування або висловлювання у парламенті та в його органах /в суді та в його палатах і колегіях/, за винятком відповідальності за образу чи на­клеп при розгляді справ та прийнятті рішень з питань, що нале­жать до їх компетенції.

Державний реєстр виборців — це автоматизована інформаційно-телекомунікаційна система (банк даних), призначена для зберігання і обробки даних, які містять передбачені законом відомос­ті, та користування ними, створена для забезпечення державного персоніфікованого обліку громадян України, які мають право го­лосу на виборах до органів публічної влади України.

Довірені особи кандидата — це особи, які є суб’єктами виборчого процесу, і ведуть агітацію за обрання його на відповідну посаду, сприяють кандидату у проведенні виборчого процесу, представля­ють його інтереси у відносинах з виборчими комісіями, іншими державними органами та органами місцевого самоврядування, за­собами масової інформації, об’єднаннями громадян, виборцями.

Дорадче опитування — консультативний референдум, що прово­диться з метою визначення волі громадян при вирішенні важли­вих питань загальнодержавного чи місцевого значення, резуль­тати якого розглядаються і враховуються при прийнятті рішень відповідними органами публічної влади.

Дорадчий голос — право громадянина брати участь у роботі органів публічної влади, політичних партій, громадських і міжнародних організацій без можливості голосувати при прийнятті ними коле­гіальних рішень.

 

< Попередня   Наступна >