Головне меню

Т

Конституційно-процесуальне право - Конституційне та конституційно-процесуальне право
42

— Т —

Таємне голосування — це спосіб прийняття відповідних рішень орга­нами влади, тип голосування на виборах до цих органів, що здій­снюється за допомогою бюлетенів для голосування і за якого ви­ключається можливість контролю за волевиявленням особи, що бере участь у такому голосуванні.

Територіальна громада — це первинна ланка місцевого самовря­дування, під якою слід розуміти сукупність жителів, об’єднаних постійним проживанням у межах села, селища, міста, що є само­стійними адміністративно-територіальними одиницями, або до­бровільне об’єднання жителів кількох сіл, що мають єдиний адмі­ністративний центр.

Тимчасова слідча комісія ВР — це колегіальний орган Верховної ради України, що утворюється з числа народних депутатів Укра­їни для здійснення парламентського контролю шляхом проведен­ня розслідування з питань, що становлять суспільний інтерес.

Тимчасова спеціальна комісія ВР — це колегіальний орган Верхо­вної ради України, який формується з числа народних депутатів України для підготовки і попереднього розгляду питань, доопра­цювання проектів законів та інших актів Верховної ради, вивчен­ня чи дослідження питань, віднесених до компетенції парламенту, що утворюється на визначений парламентом термін і припиняє свою роботу за результатами обговорення результатів своєї діяль­ності у відповідних комітетах та на парламентському пленарному засіданні.

Тимчасові контрольні комісії місцевої ради - це органи ради, які обираються з числа її? депутатів для здійснення контролю з кон­кретно визначених радою питань, що належать до повноважень місцевого самоврядування.

Тіньовий уряд — це уряд, який діє неформальним шляхом, форму­ється представниками депутатської меншості у представницькому органі публічної влади і, представляючи

інтереси парламентської позиції, є по суті кадровим резервом чинного уряду, оскільки гото­вий замінити його власним особовим складом у разі припинення діяльності останнього внаслідок припинення діяльності коаліції депутатських фракцій у парламенті чи депутатської фракції з пра­вами коаліції, яка його сформувала, або перемоги тих політичних сил, які він представляє, на наступних парламентських виборах.

 

< Попередня   Наступна >