Головне меню

Виникнення держав Північного Причорномор'я

Історія держави і права України - Історія держави і права України
112

Виникнення держав Північного Причорномор'я

Окрему частину історії державотворення на території су­часної України становлять Північне Причорномор'я і Крим. Важливо зазначити, що активну участь у державотворенні в згаданому регіоні брали греки. До того ж вони відіграли провідну роль у цьому процесі.

Внутрішні негаразди у Стародавній Греції примусили частину населення емігрувати на периферії античного світу, в тому числі у Північне Причорномор'я. Його колонізація уявляється нам так. Спершу грецькі купці й мореплавці з'являлися у Причорномор'ї епізодично, а потім налагодили регулярні торговельні зв'язки з місцевими племенами й засну­вали спеціальні станції, так звані емкорії. Згодом вони пос­лужили основою для створення міст.

«Велика колонізація» здійснювалася переважно ремісни­ками й купцями з Мілета, Корінфа, Фокеї, Мегари, Афін та інших грецьких міст. Особливу роль у ній відігравала мілетська аристократія, представники якої були й купцями, судновласниками, господарями ремісничих ергастерій. За хо­робрість і завзятість їх навіть називали «вічними мореплав­цями».

Одним з найперших грецьких поселень у Північному Причорномор'ї було місто Борисфеніда, розташоване біля гирла Дніпра — Бузького лиману. Хроніка Євсевія відносить його заснування до 645 р. до н. е.

На початку або в першій половині VI ст. до н. е. мілетці збу­дували на правому березі лиману місто Ольвію. В тому ж таки столітті було зведено Пантікапей, Феодосію, Херсонес та інші міста-факторії, які згодом перетворилися на поліси, тобто міста-держави з особливою формою соціально-економічної і політичної організації, властивої Стародавній Греції. До по­ліса входили міська територія і землеробські поселення навко­ло міста.

Політичний лад усіх полісів, попри деякі ві

дмінності в соціально-економічному устрої, був майже однаковим.

 

< Попередня   Наступна >