Головне меню

7.2. Суспільний лад

Історія держави і права України - Іванов В. М /Історія держави і права України / Ч.1
64

7.2. Суспільний лад

Визвольна війна багато в чому змінила соціальне обличчя українського суспільства. Замість польської еліти панівне стано­вище посідають українські феодали, так звана нова шляхта. До цього стану входила й частина старої шляхти, яка не була остаточно полонізована і підтримала боротьбу українсько­го народу за незалежність. Права цієї шляхти на земельні воло­діння були підтверджені гетьманськими універсалами. Хоча її роль у суспільстві була досить впливовою, через свою мало численність вона не створила окремого панівного стану. Яскравим свідчен­ням перемоги елітизму стало виникнення “знатного військово­го товариства" внаслідок соціального відокремлення козацької старшини від основної маси козацтва. Це був новий аристокра­тичний прошарок, що складався з трьох розрядів чи рівнів, кож-ний з яких наділявся відповідними привілеями й пільгами. Його верхівку становило “бунчукове товариство”, до якого універ­салами гетьмана заносились особливо заслужені представники козацької верхівки. Це були особи з безпосереднього оточення гетьмана (“перебували під бунчуком”). Вони підлягали виключній юрисдикції гетьмана чи генерального суду. їхні посади й власність згодом стають спадковими. До категорії знатного належало “вій­ськове товариство” членів військової канцелярії й тих, що виконували її доручення, а також “значкове товариство", члени якого перебували при генеральних старшинах і полковниках. Завдяки привілеям та вольностям, одержаним від Б. Хмельниць­кого, панівна верства закріпила за собою виключне право на про­мисли, оптову торгівлю, була звільнена від сплати мита і по­датків. Передусім “знатні товариші” й шляхта були землевлас­никами. Вони набували землі як плату за несення служби (“рангові землі”), шляхом “займанщини” (захоплення вільних земель, пе­реважно на півдні України), купували й захоплювали козацькі та селянські землі. Становлячи в 1735 р. менше 1 відсотка насе­лення, вони володіли

50 відсотків земель. Кілька династій, з яких виходили гетьмани й генеральна старшина, мали величезні ла­тифундії. Так, в І. Мазепи було 19,7 тис. маєтків, в І. Скоропадсь­кого — 18,8 тис, у Д. Апостола — 9,1 тис. За правління Катерини II земельні угіддя українських феодалів значно збільшились. Практикувалися пожалування земель царями українським фео­далам на територіях, нещодавно приєднаних до Росії (зокрема в Криму й на Кавказі), а російським — в Україні. Відповідно до царських указів 1764 р. відбулася нобілітація (надано дворянство) української старшини, а в 1785 р.— усієї української шляхти, що сприяло зміцненню проімперської орієнтації українських фе­одалів.

Українське духовенство за традицією поділялося на біле й чорне. Біле духовенство, хоча й не підлягало юрисдикції дер­жави, але не було відокремлене від суспільства. Будучи висо­коосвіченим, воно займалося не тільки церковними, а й суспільними справами. За правовою ознакою ця частина духовен­ства наближалась до знатного товариства. Чорне духовенство перебувало під опікою гетьманської влади, яка постійно збіль­шувала монастирське землеволодіння. У середині XVIII ст. 17 відсотків земельної власності була монастирською.

Козацтво після перемоги в національно-визвольній війні отримало широкі привілеї. Усі козаки, які служили у війську, вва­жалися реєстровими. За службу їм надавалися земельні наділи. Вони користувалися свободою торгівлі, звільнялися від податків. Було їм навіть надано привілеї, якими раніше користувалася шляхта: виробляти горілку, примушувати селян відбувати пан­щину. Проте зростання впливу козацької верхівки призвело до того, що простих козаків усунули від участі у радах, вони втра­тили право обирати старшину.

У XVIII ст. соціально-економічне становище рядового козац­тва погіршилося. Дедалі обтяжливішим для козаків ставав обо­в’язок власним коштом брати участь у частих війнах царської Росії. До того ж їх змушували будувати фортифікаційні споруди, шляхи, канали, осушувати болота на півночі Росії. Тривала відсутність козаків удома позбавляла їх можливості займатися господарством. Багато з них, не маючи статків, щоб відбувати військову службу, ставали залежними від старшини, фактично переходили до стану селян. Унаслідок занепаду козацтва його чисельність у 1730 р., порівняно з 1650 р., зменшилася більше ніж удвічі. Одночасно відбувалося подальше розшарування ко­зацтва, визначилась його ієрархічна структура. В 1735 р. за ука­зом царського уряду реєстровців було поділено на дві категорії: виборних (заможніших, боєздатних) і підпомічників (надто бідних, щоб купити військове спорядження). Основним призначенням виборних козаків була участь у воєнних походах. Підпомічники ж повинні були слугувати заможнішим товаришам і старшині, працювати в їхніх господарствах. На них покладались такі ж по­винності, як і на селян, хоча й удвічі менші за обсягом. Існувала ще одна група, яку становили збіднілі, безземельні козаки — підсусідки. Вони жили й працювали в господарствах виборних козаків і підпомічників, котрі їх одягали й годували. Закон нада­вав їм право, на відміну від посполитих, вільно пересуватися в пошуках кращих умов життя, взагалі переходити до заможної верстви, якщо вони заводили власне господарство.

Але ці зміни не врятували козацтво від занепаду. Хоча в 60-ті роки XVIII ст. в реєстрі значилося близько 176 тис. виборних ко­заків і близько 200 тис. підпомічників, — боєздатними з них були тільки 10 тис. До кінця століття більшість збіднілих козаків опустилась до рівня державних селян. Зникнення потреби у тра­диційній охороні кордонів, економічні труднощі, відсталість у військовій справі призвели до того, що козаччина в Україні фактично перестала існувати.

Селянство, яке за польської доби перебувало в закріпаченому стані, після перемоги у визвольній війні отримало волю. Селяни жили на землях, які належали державі, сплачуючи за це податки. Причому в правовому становищі були майже при­рівняні до козацтва. Козаки служили державі військовою служ­бою, селяни — працею. Козак, який був не в змозі нести військову службу, записувався в селяни, і навпаки: селянин, який хотів служити, придбавши необхідну амуніцію, легко ставав козаком. Отже, національно-визвольна війна українського народу була й соціальною революцією, внаслідок якої було ліквідовано кріпацтво. Але ще за Хмельницького з’являються ознаки реставрації старих порядків. Універсалами гетьмана 1654-1656 pp. підтвер­джувалося право монастирів на землі. Також їм було дозволено надалі збирати оброк із селян, які мали виявляти “звикле по­слушенство”. Одночасно такого ж “послушенства” селян вима­галося й до шляхти, й козацької старшини, що отримували маєтності за службу. Українські селяни поступово втрачали волю. За універсалом І. Мазепи у 1701 р. селянам установлювалась панщина до двох днів на тиждень. Окрім праці на панський землі, селяни мали віддавати частину своєї худоби, птиці, виконувати господарські роботи, платити на утримання військ, споруджен­ня шляхів тощо. У 1739 р. генеральна військова канцелярія обме­жила переселення селян умовами виконання всіх повинностей і наявності на це дозволу пана й місцевої адміністрації. За універ­салом К. Розумовського від 22 квітня 1760 р. селянин отримував можливість переходу лише за письмовим дозволом феодала, залишаючи йому свою нерухомість. 1763 р. цей універсал підтвер­джується царським указом. Останній крок до закріпачення се­лян зробила Катерина II. Згідно її указу від 3 травня 1783 р. се­ляни мали залишатися на тих землях, де вони перебували під час останнього перепису населення.

Міщани були юридично вільними, але політично безправни­ми людьми. Дослідники вважають, що їхнє становище наближа­лось до становища державних селян. Вони сплачували податки до міської й гетьманської скарбниць, виконували чимало повин­ностей. Подеколи подушний податок міщан перевищував той, що накладався на державних селян. Через те у власних містах вони інколи мали менше крамниць, ніж козаки, звільнені від податків і місцевого мита. У роки визвольної війни більшість міст утрати­ли самоврядування за магдебурзьким правом і підлягали козацькій адміністрації. Виняток становили лише великі міста, які мали магістрати й користувалися певними торговими й промисловими привілеями. Також тут обирався війт, який виконував судові функції. На чолі менших міст й містечок були козацькі отамани й ради (ратуші), що підпорядковувалися полковій адміністрації. У ратушних містах права міських жителів обмежувалися козаць­кою адміністрацією, яка визначала для них види й розміри по­датків та повинностей.

Пожвавлення міського життя простежується із середини XVIII ст., коли зростає чисельність магістратських міст. До кінця століття магдебурзьке право отримали майже всі міста Лівобе­режжя. Підвищується роль ремісничо-купецької частини міщан. Ремісники об’єднувалися за професійною ознакою у цехи (гон­чарі, кравці, бондарі тощо). Цехові ремісники поділялися на до­вічних і тимчасових майстрів. Майстри експлуатували підмайст­рів, учнів та робітників. Аби стати цеховиком, треба було мати власне господарство, яке виробляло ремісничу продукцію. Існу­вав і віковий ценз— 21 рік. Право засновувати цехи, обирати цехові управи належало лише майстрам. Вони користувалися податковими пільгами, встановлювали монополію на виробницт­во й збут товарів, розглядали дрібні судові справи членів цеху.

Купці, які вели оптову і широку роздрібну торгівлю, об’єдну­валися в гільдії. Гільдійське купецтво мало податкові пільги, але сплачувало громадські збори, несло певні повинності (шляхову, постойну та ін.). Наприкінці XVIII ст. купці були звільнені від рекрутчини й тілесних покарань. До купецького стану мав змогу за­писатися будь-хто з міщан, якщо у нього був капітал 500 крб. Правове становище купців залежало від своєчасної сплати гіль­дійських внесків: неплатник автоматично переводився до стану міщан.

 

< Попередня   Наступна >