Головне меню
Головна Підручники Господарське право Господарське право § 7. Громадяни як суб`єкти господарювання

§ 7. Громадяни як суб`єкти господарювання

Господарське право - Господарське право
106

§ 7. Громадяни як суб`єкти господарювання

Громадяни як суб`єкти господарювання (як і права приватної власності), легітимовані з переходом економіки України на ринкові засади. Громадянин визнається суб`єктом господарювання, відповідно до Конституції України, Господарського кодексу та інших нормативних актів, у разі здійснення ним підприємницької діяльності за умови державної реєстрації його як підприємця.

Такий громадянин може здійснювати підприємницьку діяльність безпосередньо як підприємець або через приватне підприємство, що ним створюється; із залученням або без залучення найманої праці; самостійно або спільно з іншими особами. Управління заснованим ним приватним підприємством громадянин здійснює безпосередньо або через керівника, який наймається за контрактом. У разі здійснення підприємницької діяльності спільно з іншими громадянами або підприємствами зі статусом юридичної особи громадянин набуває права та обов`язки відповідно засновника або учасника господарського товариства, члена кооперативу тощо, або права і обов`язки, визначені укладеним за його участю договором про спільну діяльність (ст. 128 ГКУ).

Громадянин-підприємець зобов`язаний у передбачених законодавством випадках і порядку одержати ліцензію на здійснення певних видів господарської діяльності; додержуватися прав і законних інтересів споживачів, забезпечувати належну якість товарів (робіт, послуг), що ним виготовляються, додержуватися правил обов`язкової сертифікації; не допускати недобросовісної конкуренції та інших порушень антимонопольно-конкурентного законодавства. Він несе відповідальність за своїми зобов`язаннями усім своїм майном, на яке відповідно до законодавства може бути звернено стягнення.

 

< Попередня

  Наступна >