Головне меню
Головна Підручники Господарське право Господарське право України: Підруч. для студ. 2.11. Особливості управління господарською діяльністю в комунальному секторі економіки

2.11. Особливості управління господарською діяльністю в комунальному секторі економіки

Господарське право - Господарське право України: Підруч. для студ.
191

2.11. Особливості управління господарською діяльністю в комунальному секторі економіки

Управління господарською діяльністю в комунальному сек­торі економіки здійснюється через систему організаційно-госпо­дарських повноважень територіальних громад та органів місцевого самоврядування щодо суб'єктів господарювання, які належать до комунального сектора економіки і здійснюють свою діяль­ність на основі права господарського відання або права оператив­ного управління.

Правовий статус окремого суб'єкта господарювання в кому­нальному секторі економіки визначається уповноваженими органа­ми управління відповідно до вимог ГКУ та інших законів України. Відносини органів управління між зазначеними суб'єктами у пе­редбачених законом випадках можуть здійснюватися на договір­них засадах.

Суб'єктами господарювання комунального сектора економіки є суб'єкти, що діють на основі лише комунальної власності, а також суб'єкти, у статутному фонді яких частка комунальної власності перевищує п'ятдесят відсотків чи становить величину, яка забезпечує органам місцевого самоврядування право вирішаль­ного впливу на господарську діяльність цих суб'єктів.

Законом можуть бути встановлені особливості здійснення ан-тимонопольно-конкурентної політики щодо комунального сек­тора економіки, а також додаткові вимоги та гарантії права влас­ності українського народу і права комунальної власності при реалізації процедури банкрутства щодо суб'єктів господарювання комунального сектора економіки. Так, у ч. 4 ст. 214 ГКУ встанов­люється, що в передбачених законом випадках процедури банк­рутства не застосовуються до комунальних підприємств.

Органи місцевого самоврядування відповідальні за наслідки діяльності суб'єктів господарювання, що належать до комуналь­ного сектора економіки, на підставах, у межах

і порядку, визна­чених законом.

Контрольні питання

У чому полягає участь держави, органів державної влади та органів місцевого самоврядування в господарській діяльності?

В яких формах реалізується державна економічна політика?

За якими принципами будується система оподаткування в Україні?

Мета антимонопольно-конкурентної політики.

В яких сферах держава здійснює контроль та нагляд за господар­ською діяльністю суб'єктів господарювання?

Як суб'єкти господарювання мають захищати свої права?

Наведіть визначення поняття "суб'єкти господарювання державного та комунального сектора економіки".

Особливості управління господарською діяльністю в комунальному секторі економіки.

 

< Попередня   Наступна >