Головне меню
Головна Підручники Господарське право Господарське право України: Підруч. для студ. 6.4. Інформаційне забезпечення і право власності на стандарти, кодекси усталеної практики та технічні умови

6.4. Інформаційне забезпечення і право власності на стандарти, кодекси усталеної практики та технічні умови

Господарське право - Господарське право України: Підруч. для студ.
228

6.4. Інформаційне забезпечення і право власності на стандарти, кодекси усталеної практики та технічні умови

Право власності на національні стандарти, кодекси усталеної практики, класифікатори та каталоги належить державі. Від імені держави права власника на ці документи здійснює централь­ний орган виконавчої влади у сфері стандартизації.

Право власності на інші стандарти, що створені іншими суб'єк­тами стандартизації, належить суб'єктам, за кошти яких вони створені або яким воно передано в установленому законом по­рядку.

Національні стандарти, кодекси усталеної практики, класи­фікатори та каталоги видає, перевидає та розповсюджує централь­ний орган виконавчої влади у сфері стандартизації.

Видання і розповсюдження документів міжнародних (регіо­нальних) організацій зі стандартизації, членом яких є Україна, здійснюють центральний орган виконавчої влади у сфері стан­дартизації та інші суб'єкти стандартизації на підставі положень цих організацій.

Забороняється повністю чи частково відтворювати, тиражу­вати і розповсюджувати як офіційні видання будь-які стандар­ти, кодекси усталеної практики, технічні умови або їх частини без дозволу їх власника чи уповноваженої ним особи, крім випад­ків, передбачених законом.

У разі відтворення чи розповсюдження стандарту, кодексу уста­леної практики, технічних умов без дозволу їх власника чи упов­новаженої ним особи суб'єкт стандартизації не відповідає за невідповідність тексту розповсюджуваного документа його офіцій­ному тексту чи за наслідки, спричинені застосуванням розповсю­джуваного документа.

Суб'єкт стандартизації відповідно до закону має право на відшко­дування збитків, завданих йому несанкціонованим розповсюджен­ням стандарту, кодексу устале

ної практики, технічних умов.

Порядок видання та розповсюдження технічних регламентів встановлюється законом (ст. 15 Закону України "Про стандар­тизацію").

У ст. 16 Закону України "Про стандартизацію" встановлено, що інформаційні послуги надаються шляхом опублікування офі­ційних текстів стандартів, інформаційних та довідкових видань, а також їх розповсюдження інформаційними мережами в ініціа­тивному порядку та на замовлення.

Центральний орган виконавчої влади у сфері стандартизації через національний інформаційний фонд нормативних докумен­тів та національний центр міжнародної інформаційної мережі І8СЩЕТ Л?ТО забезпечує інформацією вітчизняних та іноземних користувачів.

Для інформаційного забезпечення користувачів центральний орган виконавчої влади у сфері стандартизації організовує фор­мування каталогу нормативних документів у сфері стандартиза­ції на національному рівні, встановлює правила його створення та ведення.

Суб'єкт стандартизації, що відповідає за розроблення і схвален­ня стандартів, які можуть створити технічні бар'єри у торгівлі, надає відповідну інформацію центральному органу виконавчої влади у сфері стандартизації, який через міжнародну інформаційну мережу І8ОМЕТ Л?ТО надає цю інформацію користувачам у стро­ки, встановлені кодексом усталеної практики стандартизації.

 

< Попередня   Наступна >