Головне меню
Головна Підручники Господарське право Господарське право України: Підруч. для студ. 6.6. Підтвердження відповідності в законодавчо регульованій сфері

6.6. Підтвердження відповідності в законодавчо регульованій сфері

Господарське право - Господарське право України: Підруч. для студ.
152

6.6. Підтвердження відповідності в законодавчо регульованій сфері

Процедура підтвердження відповідності в законодавчо ре­гульованій сфері для окремих видів продукції, яка може стано­вити небезпеку для життя та здоров'я людини, тварин, рослин, а також майна та охорони довкілля, запроваджується техніч­ними регламентами з підтвердження відповідності.

Із введенням у дію технічних регламентів з підтвердження відповідності спеціально уповноважений центральний орган ви­конавчої влади у сфері підтвердження відповідності офіційно пуб­лікує перелік національних стандартів, добровільне застосування яких може сприйматись як доказ відповідності продукції вимо­гам технічних регламентів. Виробник чи постачальник також має право підтвердити відповідність продукції вимогам технічних регламентів іншими, ніж відповідність стандартам, шляхами, передбаченими цими регламентами (ст. 9 Закону України "Про підтвердження відповідності").

Декларування відповідності в законодавчо регульованій сфері

Виробник забезпечує підтвердження відповідності та складає декларацію про відповідність, якщо це встановлено технічним регламентом з підтвердження відповідності на цей вид продукції. Якщо виробник не є резидентом України, він призначає в уста­новленому законодавством порядку уповноважену особу — рези­дента України для підтвердження відповідності.

Форма, зміст і строк зберігання декларації про відповідність встановлюються технічним регламентом з підтвердження відпо­відності.

Виробник зобов'язаний надавати органам, що здійснюють державний нагляд у сфері підтвердження відповідності, деклара­цію про відповідність і документацію, що підтверджує декларо­вану відповідність протягом встановленого законодавством строку їх зберігання (ст. 10 Закону України "Пр

о підтвердження відпо­відності").

Сертифікація в законодавчо регульованій сфері

Сертифікація в законодавчо регульованій сфері здійснюється згідно з вимогами технічних регламентів з підтвердження відпо­відності.

За результатами сертифікації в разі позитивного рішення упо­вноваженого органу із сертифікації заявникові видається серти­фікат відповідності, зразок якого затверджується спеціально упо­вноваженим центральним органом виконавчої влади у сфері під­твердження відповідності (ст. 11 Закону України "Про підтвер­дження відповідності").

Уповноважені органи із сертифікації, що здійснюють діяльність у законодавчо регульованій сфері

Згідно зі ст. 12 Закону України "Про підтвердження відповід­ності" відповідність підтверджується акредитованими в установ­леному законодавством порядку органами із сертифікації будь-якої форми власності, які уповноважені здійснювати цю діяль­ність у законодавчо регульованій сфері.

Уповноваженими органами із сертифікації можуть бути ви­ключно резиденти України.

Уповноважені органи із сертифікації ведуть реєстри виданих сертифікатів відповідності, свідоцтв про визнання відповідності та подають в установленому порядку інформацію про них до державного реєстру сертифікатів відповідності та свідоцтв про визнання відповідності.

Уповноважені органи із сертифікації мають право укладати за погодженням із спеціально уповноваженим центральним орга­ном виконавчої влади у сфері підтвердження відповідності угоди про взаємне визнання результатів робіт з підтвердження відпо­відності з уповноваженими органами інших країн.

Вимоги до уповноважених органів із сертифікації і порядок надання їм повноважень встановлює Кабінет Міністрів України.

Обов'язки виробників та постачальників продукції, що підлягає підтвердженню відповідності в законодавчо регульованій сфері

Обов'язки виробників та постачальників продукції, що під­лягає підтвердженню відповідності в законодавчо регульованій сфері, регламентуються ст. 13 Закону України "Про підтвердження відповідності".

Виробник зобов'язаний:

сприяти здійсненню всіх процедур підтвердження відповідності, встановлених для конкретного виду продукції;

наносити на продукцію національний знак відповідності в за­конодавчо регульованій сфері;

компенсувати споживачам продукції завдані їм збитки в разі виявлення невідповідності продукції вимогам, зазначеним у декларації про відповідність та/або в сертифікаті відповідності чи свідоцтві про визнання відповідності. Постачальник зобов'язаний:

реалізовувати продукцію за умови наявності копії сертифіката відповідності та/або копії декларації про відповідність чи копії свідоцтва про визнання відповідності в порядку, визначеному законодавством;

припиняти реалізацію продукції, якщо вона не відповідає ви­могам нормативних документів, зазначеним у декларації про відповідність або в сертифікаті відповідності.

Державний нагляд за підтвердженням відповідності в законодавчо регульованій сфері

Згідно зі ст. 14 Закону України "Про підтвердження відповід­ності" державний нагляд за дотриманням вимог з підтвердження відповідності в законодавчо регульованій сфері здійснюється в порядку, встановленому законодавством.

Особа, яка є заявником з підтвердження відповідності, може оскаржити дії та рішення уповноваженого органу із сертифікації шляхом подання скарги до апеляційної комісії або в судовому порядку.

Скарги розглядаються апеляційними комісіями, що створю­ються при уповноважених органах із сертифікації.

Типове положення про апеляційні комісії і порядок розгляду ними скарг затверджує спеціально уповноважений центральний орган виконавчої влади у сфері підтвердження відповідності.

У разі незгоди однієї зі сторін з рішенням апеляційної комісії воно може бути оскаржено у спеціально уповноваженому цент­ральному органі виконавчої влади у сфері підтвердження відпо­відності.

 

< Попередня   Наступна >