Головне меню
Головна Підручники Господарське право Господарське право України: Підруч. для студ. 6.8. Фінансування робіт зі стандартизації і діяльності з підтвердження відповідності

6.8. Фінансування робіт зі стандартизації і діяльності з підтвердження відповідності

Господарське право - Господарське право України: Підруч. для студ.
187

6.8. Фінансування робіт зі стандартизації і діяльності з підтвердження відповідності

Відповідно до ст. 18 Закону України "Про стандартизацію" роботи зі стандартизації фінансуються замовниками цих робіт. До джерел фінансування належать:

кошти Державного бюджету України;

кошти, передбачені на виконання програм і проектів;

кошти суб'єктів господарювання;

кредити банків;

інші кошти, передбачені законом.

Витрати підприємств, пов'язані з розробленням стандартів, належать до витрат на науково-технічне забезпечення їх госпо­дарської діяльності.

Витрати на роботи зі стандартизації бюджетних установ та організацій відшкодовуються за рахунок коштів, передбачених на їх утримання.

Замовниками робіт зі стандартизації за кошти Державного бюджету України є центральні органи виконавчої влади, на які законодавством покладено відповідальність за технічне регулю­вання у визначених сферах діяльності.

Замовлення робіт зі стандартизації за кошти Державного бю­джету України, у тому числі на державне оборонне замовлення, здійснюється без торгів (конкурсів, тендерів).

Одержані від реалізації національних, регіональних і між­народних стандартів кошти спрямовуються виключно на ви­конання робіт зі стандартизації й розвиток науково-технічної бази.

Діяльність органів з підтвердження відповідності в законо­давчо регульованій сфері фінансується за рахунок:

коштів, отриманих уповноваженими органами із сертифікації від заявників як плата за виконані роботи з підтвердження відповідності;

tyle="text-align: justify;">коштів Державного бюджету України;

інших коштів, передбачених законом.

У межах виділених бюджетних коштів у сфері підтвердження відповідності фінансуються:

діяльність органів виконавчої влади, на які законодавством покладено функції технічного регулювання у визначених сфе­рах діяльності;

державний нагляд за дотриманням вимог;

науково-дослідні роботи;

розроблення проектів технічних регламентів, міжнародних і національних нормативних документів, що встановлюють від­повідні правила та вимоги;

участь у роботі міжнародних (регіональних) організацій. Замовниками робіт у сфері підтвердження відповідності за кошти Державного бюджету України є центральні органи виконав­чої влади, на які законодавством покладено технічне регулюван­ня у визначених сферах діяльності.

Оплата робіт з підтвердження відповідності в законодавчо ре­гульованій сфері здійснюється згідно з правилами визначення вартості цих робіт, які затверджує Кабінет Міністрів України.

Оплата робіт з підтвердження відповідності в законодавчо не-регульованій сфері здійснюється на договірних засадах.

 

< Попередня   Наступна >