Головне меню
Головна Підручники Господарське право Господарське право України: Підруч. для студ. 6.14. Міжнародне співробітництво у сфері стандартизації та сертифікації

6.14. Міжнародне співробітництво у сфері стандартизації та сертифікації

Господарське право - Господарське право України: Підруч. для студ.
162

6.14. Міжнародне співробітництво у сфері стандартизації та сертифікації

Центральний орган виконавчої влади у сфері стандартизації відповідно до закону представляє інтереси України в міжнарод­них організаціях зі стандартизації, вживає заходів адаптації за­конодавства України у сфері стандартизації до законодавства Єв­ропейського Союзу, співробітничає в цій сфері з відповідними органами інших країн, приймає рішення про приєднання до між­народних (регіональних) систем стандартизації, укладає дого­вори про співробітництво та виконання робіт у сфері стандар­тизації.

Якщо міжнародним договором, згода на обов'язковість якого надана Верховною Радою України, встановлено інші норми, ніж ті, що передбачені ст. 17 Закону України "Про стандартизацію", то застосовуються норми міжнародного договору.

Спеціально уповноважений центральний орган виконавчої влади у сфері підтвердження відповідності у встановленому зако­нодавством порядку представляє інтереси України в міжнародних організаціях з підтвердження відповідності, співробітничає в цій сфері з відповідними органами інших країн, приймає рішення про приєднання до міжнародних та регіональних систем сертифі­кації, укладає договори про взаємне визнання результатів робіт з підтвердження відповідності. Якщо міжнародним договором, згода на обов'язковість якого надана Верховною Радою України, встановлено інші норми, ніж ті, що передбачені Законом Украї­ни "Про стандартизацію", то застосовуються норми міжнародно­го договору.

Міжнародне співробітництво України у сфері забезпечення якості та безпеки харчових продуктів, продовольчої сировини і супутніх матеріалів передбачає:

участь у роботі міжнародних організацій;

укладення міжнародних договорів, у тому числі про взаємне визнання результат

ів робіт з оцінки відповідності харчових продуктів вимогам якості та безпеки (сертифікації); гармоні­зації державних стандартів, норм і правил з міжнародними стандартами, нормами і правилами, які визначають вимоги до якості та безпеки харчових продуктів, продовольчої сиро­вини і супутніх матеріалів, а також методів їх випробувань; обміну з торговими партнерами інформацією про заходи, що вживаються в Україні для забезпечення якості та безпеки харчових продуктів, продовольчої сировини і супутніх матеріа­лів (ст. 23 Закону України "Про якість та безпеку харчових продуктів і продовольчої сировини"). Якщо міжнародними договорами України, згода на обов'язковість яких надана Вер­ховною Радою України, встановлено інші правила, ніж ті, що передбачені законом, то застосовуються правила міжнарод­них договорів (ст. 24 Закону України "Про якість та безпеку харчових продуктів і продовольчої сировини").

Контрольні питання

Що означає поняття "стандартизація"?

Що становить об'єкти стандартизації?

На яких принципах базується державна політика у сфері стандар­тизації?

Суб'єкти стандартизації.

Види стандартів.

Проаналізуйте правове регулювання відносин власності на стандар­ти.

Якими повноваженнями наділені органи виконавчої влади у сфері підтвердження відповідності?

Як ви розумієте підтвердження відповідності в законодавчо регульо­ваній та в законодавчо нерегульованій сферах?

Джерела фінансування робіт зі стандартизації та діяльності з підтвер­дження відповідності?

Визначте необхідність державного регулювання забезпечення якості та безпеки харчових продуктів і продовольчої сировини. Якими нор­мативними актами держави регулюється ця діяльність?

Яку відповідальність несуть суб'єкти господарювання в разі пору­шення вимог законодавства щодо стандартизації та сертифікації?

Мета міжнародного співробітництва у сфері стандартизації і сертифі­кації.

 

< Попередня   Наступна >