Головне меню

7.4. Неправомірні угоди між суб'єктами господарювання

Господарське право - Господарське право України: Підруч. для студ.
128

7.4. Неправомірні угоди між суб'єктами господарювання

До другої групи правопорушень належать неправомірні угоди між суб'єктами господарювання.

Відповідно до ст. 30 ГКУ неправомірними угодами між суб'єк­тами господарювання визнаються угоди або погоджені дії, спря­мовані:

на встановлення (підтримання) монопольних цін (тарифів), знижок, надбавок (доплат), націнок;

на розподіл ринків за територіальним принципом, обсягом реалізації чи закупівлі товарів, їх асортиментом або за ко­лом споживачів чи за іншими ознаками з метою їх монополі­зації;

на усунення з ринку або обмеження доступу до нього продав­ців, покупців, інших суб'єктів господарювання. Узгодженими діями є укладення суб'єктами господарювання угод у будь-якій формі, прийняття об'єднаннями рішень у будь-якій формі, а також будь-яка інша узгоджена конкурентна пове­дінка (діяльність, бездіяльність) суб'єктів господарювання.

Узгодженими діями вважається також створення суб'єкта го­сподарювання, метою чи наслідком створення якого є координа­ція конкурентної поведінки між суб'єктами господарювання, що створили зазначений суб'єкт господарювання, або між ними та новоствореним суб'єктом господарювання.

Особи, які чинять або мають намір чинити узгоджені дії, є учасниками узгоджених дій (ст. 5 Закону України "Про захист економічної конкуренції").

У ст. 6 Закону України "Про захист економічної конкуренції" наводяться визначення і перелік дій, які визнаються антиконку-рентними узгодженими діями.

Так, антиконкурентними узгодженими є дії, які призвели чи можуть призвести до недопущення, усунення чи обмеження кон­куренції.

Антиконкуре

нтними узгодженими діями, зокрема, визнаються дії, які стосуються:

встановлення цін чи інших умов придбання або реалізації то­варів;

обмеження виробництва, ринків товарів, техніко-технологіч-ного розвитку, інвестицій або встановлення контролю над ними;

розподілу ринків чи джерел постачання за територіальним принципом, асортиментом товарів, обсягом їх реалізації чи закупівель, колом продавців, покупців або споживачів чи за іншими ознаками;

спотворення результатів торгів, аукціонів, конкурсів, тенде­рів;

усунення з ринку або обмеження доступу на ринок (вихід з ринку) інших суб'єктів господарювання, покупців, продав­ців;

застосування різних умов до рівнозначних угод з іншими суб'єк­тами господарювання, що ставить останніх у невигідне ста­новище в конкуренції;

укладення угод за умови прийняття іншими суб'єктами госпо­дарювання додаткових зобов'язань, які за змістом або згідно з торговими та іншими чесними звичаями в підприємницькій діяльності не стосуються предмета цих угод;

суттєвого обмеження конкурентоспроможності інших суб'єктів господарювання на ринку без об'єктивних причин. Вчинення антиконкурентних узгоджених дій забороняється і зумовлює відповідальність згідно із законом.

 

< Попередня   Наступна >