Головне меню
Головна Підручники Господарське право Господарське право України: Підруч. для студ. 33.2. Галузі народного господарства та їх класифікація

33.2. Галузі народного господарства та їх класифікація

Господарське право - Господарське право України: Підруч. для студ.
129

33.2. Галузі народного господарства та їх класифікація

У ст. 260 ГКУ зазначено: "Сукупність усіх виробничих оди­ниць, які здійснюють переважно однакові або подібні види виро­бничої діяльності, складає галузь".

Загальна класифікація галузей народного господарства є скла­довою єдиної системи класифікації і кодування техніко-економіч-ної та статистичної інформації, яка використовується суб'єктами господарювання та іншими учасниками господарських відносин, а також органами державної влади та органами місцевого само­врядування у процесі управління господарською діяльністю.

Вимоги до класифікації галузей народного господарства вста­новлюються законом.

Галузі сфери матеріального виробництва

До сфери матеріального виробництва належать галузі, які визначаються видами діяльності, що створюють, відновлюють або знаходять матеріальні блага (продукцію, енергію, природні ресурси), а також продовжують виробництво у сфері обігу (реалі­зації) шляхом переміщення, зберігання, сортування, пакування продукції чи інших видів діяльності (ст. 261 ГКУ). Усі інші види діяльності в сукупності становлять сферу нематеріального виробництва (невиробничу сферу).

Продукція виробничо-технічного призначення і вироби народного споживання

У ст. 262 ГКУ зазначено, що в галузях матеріального вироб­ництва здійснюється виробництво матеріальних благ, призна­чених як для використання у сфері виробництва у вигляді засо­бів виробництва (продукція виробничо-технічного призначен­ня), так і для використання у сфері особистого споживання (вироби народного споживання). Якщо продукти виробництва можуть використовуватись як у виробництві, так і для особис­того споживання, економічна форма таких продуктів визнача­ється залежно від ціл

ьового призначення певного продукту ви­робництва. Обіг продукції виробничо-технічного призначення і обіг виробів народного споживання у сфері господарювання ре­гулюються ГКУ та іншими нормативно-правовими актами, при­йнятими відповідно до нього, а в частині, не врегульованій цими актами, застосовуються відповідні положення Цивільно­го кодексу України. Особливості правового регулювання госпо­дарської діяльності, пов'язаної з реалізацією продукції вироб­ничо-технічного призначення і виробів народного споживання, встановлюються ГКУ та іншими нормативно-правовими акта­ми, що не суперечать йому.

 

< Попередня   Наступна >