Головне меню
Головна Підручники Господарське право Господарське право України: Підруч. для студ. Глава 36. Правове регулювання перевезення вантажів // 36.1. Перевезення вантажів як вид господарської діяльності

Глава 36. Правове регулювання перевезення вантажів // 36.1. Перевезення вантажів як вид господарської діяльності

Господарське право - Господарське право України: Підруч. для студ.
124

Глава 36. Правове регулювання перевезення вантажів

36.1. Перевезення вантажів як вид господарської діяльності

Відповідно до ст. 306 ГКУ перевезенням вантажів визнається господарська діяльність, пов'язана з переміщенням продукції ви­робничо-технічного призначення та виробів народного споживання залізницями, автомобільними, водними та повітряними шляха­ми, а також транспортування продукції трубопроводами.

Суб'єктами відносин перевезення вантажів є перевізники, ван­тажовідправники та вантажоодержувачі.

Перевезення вантажів здійснюють вантажний залізничний, автомобільний, морський, авіаційний внутрішній флот, вантаж­ний, трубопровідний, космічний та інші види транспорту.

Допоміжним видом діяльності, що пов'язаний з перевезенням вантажу, є транспортна експедиція.

Загальні умови перевезення вантажів, а також особливі умо­ви перевезення окремих видів вантажів (вибухових речовин, зброї, отруйних, легкозаймистих, радіоактивних та інших небезпеч­них речовин) визначаються ГКУ і виданими відповідно до нього транспортними кодексами, транспортними статутами та іншими нормативно-правовими актами.

Відносини, пов'язані з перевезенням пасажирів та багажу, регулюються Цивільним кодексом України та іншими норматив­но-правовими актами.

 

< Попередня   Наступна >