Головне меню
Головна Підручники Господарське право Господарське право України: Підруч. для студ. 41.3. Захист державою прав та законних інтересів суб'єктів зовнішньоекономічної діяльності

41.3. Захист державою прав та законних інтересів суб'єктів зовнішньоекономічної діяльності

Господарське право - Господарське право України: Підруч. для студ.
197

41.3. Захист державою прав та законних інтересів суб'єктів зовнішньоекономічної діяльності

Держава здійснює захист прав та законних інтересів суб'єктів зовнішньоекономічної діяльності за межами України згідно з нормами міжнародного права. Такий захист здійснюється через дипломатичні та консульські установи, державні торгові предс­тавництва, які представляють інтереси України, а також в ін­ший спосіб, визначений законом (ст. 389 ГКУ).

Держава вживає необхідних заходів у відповідь на дискримі­наційні та/або недружні дії з боку інших держав, митних союзів або економічних угруповань, які обмежують права та законні інтереси суб'єктів зовнішньоекономічної діяльності України.

Законом може бути передбачено спеціальні заходи щодо захи­сту національного товаровиробника від демпінгового імпорту та спеціальні заходи щодо імпорту, який завдає або може завдати істотної шкоди національним товаровиробникам, а також ви­значено перелік видів товарів і послуг, експорт, імпорт та тран­зит яких територією України забороняється.

У разі недобросовісної конкуренції до суб'єктів зовнішньоеко­номічної діяльності або до їх іноземних контрагентів застосову­ються санкції відповідно до закону про зовнішньоекономічну ді­яльність та інших законів України.

 

 

< Попередня   Наступна >